Двата хеликоптера, които ще бъдат взети на лизинг, ще са в оперативни бази в Долна Митрополия и ''Враждебна''

OFFNews 28 февруари 2023 в 16:46 2023 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Предстои Министерството на транспорта да обяви обществена поръчка за осигуряването на два хеликоптера на лизинг, като целта е те да пристигнат у нас преди заложените в Плана за възстановяване и устойчивост.

Това съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев на брифинг в здравното министерство след второто заседание на работна група, която е ангажирана с въвеждането на спешна медицинска помощ по въздух.

"Групата работи в посока да имаме сформирани медицински екипи и изградена инфраструктура преди у нас да пристигнат първите хеликоптери", допълни той.

По думите му първият от общо шестте хеликоптера, които ще бъдат осигурени от италианската фирма „Леонардо", ще пристигне в България на 15 декември.

Той обясни, че екипът на Министерството на здравеопазването вече е уточнил местата в страната, на които е възможно да бъдат изградени хеликоптерни площадки с оглед нивото на компетентност на съответните лечебни заведения и комплексността на медицинската помощ, която могат да предоставят.

Днес здравният министър е предоставил списъка с потенциалните локации на министерствата на отбраната и на транспорта, за да преценят експертите дали са подходящи и дали отговарят на съответните изисквания. След това ще бъдат обявени обществените поръчки за изграждане на площадките.

Генерал Златко Златев, генерален директор на Държавния авиационен оператор, посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост предвижда в страната да бъдат определени пет оперативни бази за разполагане на хеликоптерите.

„На този етап предвиждаме една от базите да бъде в Долна Митрополия, Плевен, а другата - на летище „Враждебна". Полетите ще се изпълняват през светлата част на денонощието, каквато е и световната практика. Трябва да се има предвид и че говорим за нов тип летателни апарати и нов тип подготовка", допълни той.

Здравният министър съобщи още, че паралелно с това започва структурирането на Национален координационен център, който ще има за задача да ръководи оказването на медицинската помощ по въздух. Вече е готова и програмата за обучението на медицинските екипи, като първоначално курсовете ще преминат 20 екипа – лекари и медицински сестри, като лекарите ще бъдат анестезиолог-реаниматори.

Курсът на обучение ще бъде с продължителност три седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови