Доц. Желязко Арабаджиев: Имунолечението на рака промени прогнозата на пациентите

OFFNews 24 ноември 2023 в 14:03 1951 0

Желязко Арабаджиев

Снимка Архив

доц. д-р Желязко Арабаджиев

Имунолечението на рака, което е в основата на имуноонкологията, промени прогнозата за пациентите с множество различни туморни локализации и тези с хематологични злокачествени заболявания, като спомогна за удължаване на преживяемостта, повишаване на ефикасността на терапията и за намаляване на риска от рецидиви при вече излекувани пациенти.

Това каза пред журналисти председателят на Българското научното дружество по имуноонкология (БНДИО) доц. д-р Желязко Арабаджиев.

В София започна третата Национална научна конференция по имуноонкология „IO365 v3“, която ще продължи до 26 ноември 2023 г. През трите дни на конференцията изявени български онколози, имунолози, хематолози, дерматолози, гастроентеролози, лъчетерапевти и други специалисти ще представят новостите в имунолечението на рака.

По думите на специалиста, ако доскоро имунолечението е било подход само при по-напредналите случаи на рак, през последната година то вече намира място като поддържащо, след проведена операция, намаляващо значително риска от рецидив на рака.

Над две трети от туморните локализации се лекуват с имунотерапии, посочи доц. Арабаджиев и допълни, че е нараснала и общата преживяемост - над три-четири годишна преживяемост при пациенти с рак на белите дробове или на пикочния мехур. Впечатляващо е, че механизмът продължава и след приложеното лечение, тоест имунната система вече е научена как да се справя с туморните клетки, каза още доцентът.

В отговор на въпрос доц. Арабаджиев обясни, че имунотерапията рядко се свърза с тежки странични реакции, по тази причина сред края на терапията пациентите се прибират, а химиотерапията понякога налага престой от два-три дни в болница и има доста неприятни ефекти. Цената за едномесечно лечение с имунотерапия на пациент е средно между пет и десет хиляди лева, каза още той.

Имунотерапията може да предизвика обрив, сърбеж по тялото, отклонение на щитовидната жлеза, но тези ефекти могат да бъдат овладяни по много по-лесни начини и без да оставят щети, много по-поносима е за пациентите, посочи консултантът по Медицинска онкология към "Аджибадем Сити Клиник ДКЦ Токуда" д-р Таня Златанова. Тя допълни, че много често тези ефекти показват, че лечението действа.

По думите на доц. Арабаджиев иновациите в това направление на противотуморното лечение са неизброими към днешна дата, а в бъдеще добавят нови възможности - като противотуморни ваксини и антитуморни вируси, което определя все по-голям превес на имунотерапията пред класическата химиотерапия в лечението на пациентите с рак.

По време на тридневната конференция ще бъде представено първото по рода си ръководство „Компендиум за имунотерапия на солидни тумори", подготвено от Работна група към Българското научно дружество по имуноонкология и издадено съвместно с Медицинския университет. Също така за първи път на онкологичен форум в България ще се проведе панел на тема „Жените в имуноонкологията", която ще бъде съвместна сесия с американското дружество по имуноонкология (SITC).

За първи път на онкологичен форум в страната ще се проведе паралелен еднодневен панел с хематолози в България, които ще споделят техните успехи в имунолечението на хематологичните ракови заболявания. Конференцията се провежда в хибриден вариант - на живо в зала и излъчване онлайн, като до този момент са заявили участие 160 лекари - онколози, хематолози, имунолози, гастроентеролози, дерматолози и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки