Доц. Кунчев: Ако снижим разпространението, ще пуснем яслите, градините и учениците до 4-ти клас

Започва да се оформя скрита заболяемост около 10-15%, обясни експертът

OFFNews 27 ноември 2020 в 09:14 7763 1

Снимка Архив/БТА

„Всички следващи мерки трябва да бъдат продиктувани само от получените резултати. Те ще бъдат постепенно разхлабвани. Ако постигнем успех, смятаме да възстановим работата на детските градини, яслите и учениците до 4-ти клас."

Това каза в интервю за Нова телевизия главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

По думите му, най-амбициозният план е да се намали заболеваемостта с 30-35%, което може да бъде постигнато много трудно за три седмици. Оптималният вариант според епидемиолога е да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. 

Той коментира и високата смъртност от коронавирус у нас:

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смътност не сме на първо място", уточни той. 

Според него мерките не са закъснели, а навременни. Той посочи и най-големите проблеми в момента - недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките.

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки“, обясни специалистът.

Здравната система

„Здравната ни система лекува 6 600 души в момента и изписва между 1 000 и 2 000 души всеки ден, които са излекувани. Системата ще се справи, много трудно, но ще се справи и никой няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно можеше мерките да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, но виждаме как се приемат и какви са реакциите. Няма как да не отчитаме това“, каза още Кунчев.

Според него основната цел на посочения срок за частичния локдаун е хората да имат нормални празнични дни, но уточни, че отхлабването му ще става постепенно.

„Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, без да прекъсваме нормалните социални дейности“, каза специалистът.

По думите му числото R, което показва колко човека заразява един човек, е повече от единица все още. „Ако мерките имат ефект, ще отчетем забавяне на разпространението.

За антигенните тестове

От седмица активно обсъждаме въпроса за антигенните тестове. Ако съм 100% сигурен в антигенните тестове, ще поискам да ги изравним на PCR тестовете. Много зависи какви ангигенни тестове ползваме. Вече знаем, че започва да се оформя заболяемост около 10-15%, която е скрита. Обмисляме след всеки положителен антигенен тест, той да бъде потвърден с PCR и да се задействат всички последващи мерки. Когато той е направен в лечебно заведение, пациентът да бъде изследван за сметка на държавата с PCR. Закупили сме и разпределили немалък брой тестове. В момента сме в процедура за осигуряваме на 1 млн. теста“, допълни той.

Той изрази убеждение, че ще се узаконят SMS-ите, имейлите и обажданията по телефона за хората, които ще са поставени под карантина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

27.11 2020 в 09:26

Много типично за България,тъкмо ще почне да спада заболеваемостта и ние ще пуснем градините и училищата за да компенсираме веднага подобренията...това вече даже не е идиотско...и досега нямаме план какво да се прави...нито има тактика,нито има стратегия(а има доста хора на които им се плаща точно затова)...здравната система е оставена на самотек и се крепи на идиоти,които работят като добитък и нямат време къде да похарчат 1 000 лева бонус(идиота с кюлчетата,така и не разбра,че никой не работи в момента за пари)...всичко е точно,само дето умират много хора....
 
X

Да помогнем на украинските деца!