Доц. Гломб: Заразените с COVD-19 се увеличават, болниците започват да се пълнят

OFFNews 24 юни 2022 в 11:02 1130 1

доц. Любомира Николаева-Гломб

Снимка Архив

доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести

Страшно много се повишава броят на заразените. Не са тежко болни, но болниците започват полека-лека да се пълнят. Да внимаваме с Гърция, където новите подварианти на Омикрон се вихрят с пълна сила и се повишават заболеваемостта и посещенията в болница, предупреди по Нова телевизия доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Лятото е сезон, в който сваляме личните защити в поведението си, призовавам да запазим здравия разум, защото няма рискови групи, има рисково поведение, посочи тя.

Гърция предупреди за висок риск от COVID-19 на островите

Доц. Гломб бе категорична, че ще си постави четвърта, усилваща доза, за новия есенно-зимен сезон, тъй като по думите ѝ е много вероятно отново да има вълна на заболеваемостта от коронавирус.

Надявам се да не е тежко протичащ, тъй като голяма част от населението вече има някакъв имунитет, но не бива да забравяме че има дълъг COVID и пост COVID синдром, предупреди вирусологът.

"Още преди две години проф. Кантарджиев предупреди - гответе се за маймунска вариола"

Предаването на маймунската вариола не е от лесните неща, не е по респираторен път както с COVID-19, става при контакт кожа в кожа, уста в кожа. Необходим е интензивен, близък, продължителен контакт. Не се предава по сексуален път.

Има изследвания, които показват, че при 17 изследвания на еякулата на хора с маймунска вариола, в 15 е изолиран жизнеспособен вирус, но това все още не означава, че това е начинът на предаване на инфекцията. Начинът е близкият контакт кожа в кожа, обясни доц. Гломб.

Първи случаи на маймунска шарка у нас

Тя посочи, че процентът на заразените мъже, които правят секс с мъже, е много по-висок. По думите ѝ инкубационният период може да е от 3 до 35 дни, но средно е до 2 седмици. Заболяването започва неспецифично с повишена температура, болки в мускулите, гърба, по костите, обща отпадналост. Обривът се появява от 1 до 3 дни след тези симптоми, каза тя.

Доц. Гломб обясни, че не остават белези след обрива от маймунска вариола. Тя каза още, че вирусът, който циркулира в момента по света, е западноафрикански, а той е с по-леко протичане.

СЗО решава дали да обяви маймунската шарка за извънредна здравна ситуация

Вирусоложката посочи, че хората, които са ваксинирани срещу едра шарка (това са родените преди 75-78 г. на миналия век), имат защита срещу маймунската вариола. Това се потвърждава и от факта, че заразените са по-млади.

По думите ѝ НЦЗПБ има готовност да изследва проби за заболяването, тъй като още преди две години тогавашният директор на центъра (проф. Тодор Кантарджиев, б. р.) е предупредил за появата на маймунска вариола.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови