Доц. Филка Георгиева: През ноември преглеждаме пациенти с тежка форма на атопичен дерматит

НЗОК вече заплаща нова терапия за лечение на заболяването

Христина Алексиева 02 ноември 2023 в 12:37 1489 0

доц. Филка Георгиева

Снимка Личен архив

доц. Филка георгиева

От 1 ноември стартират безплатни прегледи за тежък атопичен дерматит и ще продължат през целия месец. Прегледите са част от информационната кампания „Отново в кожата си“, подкрепена от Българското дерматологично дружество. В безплатните прегледи се включват 16 специалисти по дерматология от девет града на страната – София, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Добрич, Варна, Велико Търново и Бургас. Предварителното записване е на тел. 0885 375 149. В кампанията взема участие и доц. Филка Георгиева – преподавател в Катедрата по дермато-венерология към Медицински университет Варна, а също и част от екипа на МЦ „Св. Анна“ в морската столица.

Доц. Георгиева, какво представлява атопичният дерматит като заболяване?

Това е хронично, рецидивиращо заболяване, предимно в детска възраст, с много тежка клинична изява. Касае се за недостиг на серамиди и на други структури на кожата, което води до нейното екстремно изсушаване. Сухата кожа се усеща като сърбеж, а сърбежът предизвиква желание за разчесване, което увеличава сърбежа и прави входни рани за вторична инфекция.

Попада се в омагьосан кръг – суха кожа, сърбеж, изключителен дискомфорт, разчесване, към което се наслагват допълнителни бактериални инфекции. Децата с атопичен дерматит по начало са по-чувствителни и реагират бурно дори на стандартни дразнители – малко по-студен или по-топъл вятър. Те трябва да се съобразяват и със всякакъв вид промени в околната среда. Тяхната кожа реагира и на вътрешната среда – на микробиома. При такива деца много по-често се наблюдава свръхчувствителност към определени храни, не само на съдържащите глутен, а и на стандартни храни, които са необходими и полезни за организма.

Това поставя в много неизгодна позиция тези пациенти, предимно деца, и техните родители, защото е необходимо да съблюдават стриктен режим. Допреди няколко години карахме майките по няколко пъти дневно да почистват стаята на детето с атопичен дерматит, да няма никакви килими, за да не се отлагат в тях прах и власинки, да не отглеждат животни. Това е изключително ограничаващо.

Какво е качеството на живот на тези пациенти?

Най-грубо казано – имат сърбящ обрив, който много влошава качеството на живот, при това не само на пациента, а и на неговите близки. Доста тежко се отразява и на бюджета на семейството, защото са необходими постоянни грижи -  използване на специални измиващи продукти, неколкократно мазане на ден със специални емолиенти и кремове. Тези продукти са много пречистени, хипоалергични, с минимална компонента и се намират в средния и високия ценови клас, което е допълнителна финансова тежест за семейството, наред с другите рестрикции, на които е подложено.

Става ли по-тежък атопичният дерматит, ако не се израсне в детска възраст?

Не можем да кажем, че заболяването при някои от децата е изчезнало, когато са станали възрастни. Обикновено децата с тази диагноза имат алергична астма и алергичен ринит. До някаква степен с израстването имунната им система леко се стабилизира. Но това не означава, че когато организмът се постави в стресова ситуация, няма отново да се появи рецидив на атопичния дерматит. Затова говорим за пикове на заболяването – в ранна детска възраст, когато тръгнат на детска градина или на училище, в периодите на кандидат-студентски изпити, при постъпване на работа, при несподелена любов и т.н. Всяка емоционално натоварена ситуация в живота може да провокира рецидив на заболяването, защото ние, реално, не сме го излекували, не сме променили структурата на кожата.

Как се лекува атопичният дерматит?

Доскоро го лекувахме основно с емолиенти – това е медицинската козметика за много суха, раздразнена и чувствителна кожа, специални измивни средства, кремове и балсами, които се нанасят върху кожата и добавят това, което ѝ липсва вътрешно. При по-тежките форми на атопичен дерматит изписваме антихистамини, за да потиснем сърбежа, кортикостероиди, които имат противовъзпалителен и противосърбежен ефект, както и прием на капсули с наситени и ненаситени мастни киселини. Но медикамент за пълно излекуване не сме предлагали на нашите пациенти.

Какво представлява новият медикамент за атопичен дерматит, който се реимбурсира от Здравната каса от септември 2023 г.?

Това е медикамент от групата на JAK-инхибиторите. Тази малка молекула застава на пътя на вредната каскада патогенни процеси и спира на вътреклетъчно ниво цикъла на възпалението.

Имате ли вече пациенти на тази терапия и как се повлияват?

Много добре се повлияват от тази терапия и подобрението на състоянието става бързо. Бързо спират сърбежът и възпалението на кожата, а след като спре разчесването на екземата, се възстановява и хидро-липидният баланс на кожата. Все още нямаме много пациенти с атопичен дерматит на тази терапия, тъй като медикаментът е сравнително нов за България. Но той е много лесен за употреба – не е инжекционен, а се приема на хапчета през устатата. Най-важното е, че спира лющенето на кожата и сърбежа, които дотогава са били основната причина за дискомфорта. Подобрява се сънят на пациентите, те стават по-енергични, имат по-добро самочувствие и много от проблемите им отпадат. На този етап отчитаме много добър ефект на медикамента.

Как пациентите да стигнат до безплатните прегледи за тежък атопичен дерматит? Вие също сте един от дерматолозите, които ще правят такива прегледи.

Първо, трябва да се запишат за прегледите на телефона на пациентската организация, който сме обявили; да са вече диагностицирани с тежък атопичен дерматит; да са преминали през различни терапии и да не са успели да овладеят заболяването. Желателно е да знаят с какво са се лекували до този момент. Целта на прегледите е да намерим по-добро решение. Разбира се, новият медикаменти не е подходящ за всички хора с тежък атопичен дерматит. Но на част от тях може да го предложим като дефинитивно решение. Очакваме и да съберем база данни за тези пациенти, за тяхното състояние и досегашна терапия. А когато излизат новости в лечението, може да организираме училища за пациенти и да ги каним да участват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика