Доц. Дончо Дончев: Не слагайте капки за нос на детето повече от седмица

5-10 минути инхалации вечер са добра домашна профилактика срещу инфекциите на носоглътката

OFFNews 15 септември 2021 в 11:47 2423 0

Снимка ВМА

Течащият нос е ежедневие и притеснение за много родители. В повечето случаи става дума за т.нар. остри инфекции, които продължават от седмица до 10 дни. Ако не се вземат навременни и адекватни мерки обаче, продължителността им скача в пъти. Основен фактор е промяната в ежедневието на децата, която настъпва след като започне учебната година. Те се събират на едно място, намират се в тесен контакт помежду си, прекарват продължително време в затворени пространства. Всичко това създава условия за предаване на всякакви инфекции на горните дихателни пътища, посочва публикация от страницата на ВМА. От какво се предопределя податливостта към инфекции при учениците, особено при по-малките и каква е превенцията – в първия учебен ден говори доц. Дончо Дончев от екипа на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинската академия.

Не е само коронавирусът

Трябва да отчетем, че в момента доминира една основна заплаха от т.нар. респираторни вируси – коронавирусната инфекция. Въпреки всичко, не бива да забравяме, че като се съберат децата, има и други зарази, които могат да си предадат. Тези неща са неизбежни. Хубавата новина е, че покрай пандемията и възрастните, и децата свикнаха да спазват някакви противоепидемични мерки – да си мият ръцете често, да носят предпазни маски, когато се налага и т.н.

Колко време продължава хремата и какви са усложненията от нея?

Когато говорим за т.нар. остра хрема от неблагоприятни температурни условия, предаването на вируси или бактерии, които засягат горните дихателни пътища и преди всичко лигавицата на носната кухина, можем да споменем една крилата фраза: хремата с лечение минава за 7 дни, докато без лечение се влачи седмица. В момента на пазара има доста средства, с които можем да облекчим това състояние.

Носното дишане е много важно за доброто функциониране на главния мозък. Когато човек диша през устата, въздухът нито се овлажнява, нито се затопля, а кръвта се насища непълноценно с кислород. Децата стават по-разсеяни, по-трудно се концентрират, по-нервни са, а сънят им е по-неспокоен.

Колко време могат да се ползват капките за нос?

За острата хрема има все повече, все по-нови и по-малко дразнещи спрейове и капки, особено за пациентите в детска възраст. Но те не трябва да се употребяват повече от седмица, дори 5 дни са достатъчни. Ако се прилагат системно и по предписание, те ще окажат своя ефект върху запушването на носа и намаляването на секретите.

Продължителното им използване може да бъде и нож с две остриета и да увреди носната лигавица. Затова не трябва да се прекалява с тях, а ако хремата е много честа и продължава повече от седмица, въпреки това лечение, задължително трябва да се потърси специалист.

Коя е най-добрата превенция?

Най-добрата превенция е закаляването. За съжаление, не всички деца имат възможност да спортуват – по различни причини. Важна профилактична мярка е правилното и балансирано хранене, както и честото проветряване на затворените пространства. Полезно е при по-малките деца, които са предразположени към хрема, да провеждат един вид домашна физиотерапия – да се овлажнява носоглътката по естествен начин чрез инхалатори, за 5 до 10 минути вечер. Това ще допринесе за втечняване на секретите и отстраняването им от носоглътката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!