Достъпът на родителите до недоносените бебета в родилните домове все още е ограничен

С нова семейна стая в МБАЛ Шумен фондация "Нашите недоносени деца" отбелязва Световния ден на кенгуру-грижата - 15 май

OFFNews 15 май 2023 в 10:52 558 0

кенгуру-грижа

Снимка фондация "Нашите недоносени деца"

Кенгуру-грижата разчита на естествения лечебен потенциал, който родителската прегръдка носи за бебето

Достъпът до неонатологичните звена в страната все още е ограничен. За това алармират от фондация "Нашите недоносени деца" в отворено писмо до Министерство на здравеопазването.

Формалният повод за реакцията е 15 май - Световният ден на кенгуру-грижата. У нас той се отбелязва за седма поредна година с “Месец на отворените врати” в различни неонатологични отделения в страната, новооткрита семейна стая в МБАЛ - Шумен и подаръци за семействата на най-малките герои в много неонатологии.

Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета и целта на фондацията е да се повиши обществената осведоменост и да се изтъкнат ползите от кенгуру-грижата за тях и техните родители.

Световната здравна организация (СЗО) определя кенгуру-грижата като животоспасяваща практика, която е от критично значение за подобряването на шансовете за оцеляване и укрепване на здравословното състояние на най-малките бебета. Кенгуру-грижата не залага на модерна техника или апаратура, тя разчита на естествения лечебен потенциал, който родителската прегръдка носи за бебето, познаващо единствено допира, миризмата и гласа на майката и бащата.

Контактът “кожа-до-кожа” му помага да запази и поддържа телесната си топлина, да стабилизира дишането и сърдечния си ритъм и да прекарва по-продължително време в дълбок сън, което е определящо и за пълноценното развитие на нервната му система.

За да се насърчи прилагането на този вид грижи, 5 неонатологични отделения в страната се включват тази година в инициативата “Месец на отворените врати” на Фондация “Нашите недоносени деца”. През целия месец май, МБАЛ - Пазарджик, Медицински комплекс “Д-р Щерев”, София, МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД - Габрово, „МБАЛ – Добрич” АД, УМБАЛ "Канев" АД - Русе и МБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“ АД - Велико Търново, ще предоставят възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета в рамките на няколко часа дневно.

С цел утвърждаване на този вид практики и подобряване на грижите за родители и бебета в българските неонатологични отделения, фондация „Нашите недоносени деца” изгражда стаи от семеен тип и кътове за практикуване на кенгуру-грижи и кърмене.

Тя обяви откриването на нова семейна стая в неонатологията в МБАЛ - Шумен, която вече се ползва от най-малките и крехки пациенти и семействата им. Модерното помещение е изградено и оборудвано с всеки нужен детайл от фондация “Нашите недоносени деца”, със средства, осигурени от корпоративен дарител - „Кока-Кола Юропасифик Партнърс Сървисис България“ ЕООД и кампанията „Големи чудеса за малките герои“. Семейната стая в Шумен е десетата поред, която Фондацията е изградила и оборудвала с помощта на дарители и корпоративни партньори през последните години в различни градове в страната.

По случай 15 май, 300 подаръчни кутии ще достигнат и до най-малките герои и родителите им и в пет неонатологични отделения. Те ще бъдат раздадени в отделенията на МБАЛ - Пазарджик, МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" - Монтана, Медицински комплекс “Д-р Щерев”, “Майчин дом” - София и СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ в столицата.

Кутиите са изработени от фондация “Нашите недоносени деца”, благодарение на партньори. В тях семействата на недоносени бебета ще намерят различни информационни материали и подаръци. Отделенията получиха и покривала за кувьозите на най-малките и крехки пациенти, изработени от ДоброТворци от инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета”. Фондацията подготви и специални картички за Световния ден на кенгуру-грижата с топло послание за надежда и прегръдка.

В навечерието на 15 май, Фондация “Нашите недоносени деца” депозира и отворено писмо до Министерството на здравеопазването, в което изразява загрижеността си от продължаващия ограничен родителски достъп до неонатологичните звена в страната. В него се изтъква, че са тревожни затрудненията, свързани с прилагането на международно утвърдени практики и препоръки, с които все още се сблъскват майките и бащите на новородени в България. Желанието на Фондацията е да привлече за пореден път институционното и обществено внимание върху необходимостта от промяна в практиките в неонатологичните отделения в България с цел да се осигури така необходимата близост и възможност за контакт на родителите с бебетата им по време на раждането и в постнаталния период.

Въпреки научно доказаните ѝ ползи и многобройните препоръки от престижни световни и международни организации, в българските болници кенгуру-грижите все още не се прилагат достатъчно. От създаването си, преди повече от 10 години, Фондация “Нашите недоносени деца” продължава да работи активно в посока повече информираност на родителите, както и съвместно със здравните експерти, относно изключителните ползи, които методът “кожа-до-кожа” носи за бебетата и за техните семейства.

Всеки, който е съпричастен към каузата на Фондация „Нашите недоносени деца“, може да направи дарение със SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777 или тук и да разгледа активните дарителски кампании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки