Дооборудват медицинския хеликоптер за 1 млн. лева

Янка Петкова 07 юни 2024 в 15:48 718 0

Димитър Главчев

Снимка Министерски съвет

Димитър Главчев

Правителството ще отпусне до 1 млн. лева за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер. Това съобщи пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев.

Днес той посети авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище София и се запозна с възможностите на системата за спешна медицинска помощ по въздух.

Той уточни, че тези пари ще са и за планинско оборудване, за кувьоз за новородени, за апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород от хеликоптера до стационарната линейка, която ще превозва пострадалите.

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева уточни, че решението за кувьоза е взето след множество запитвания от специалисти.

"Когато се изведе пациентът, за да се закара в съответната линейка до лечебното заведение, вградената в хеликоптера апаратура не може да бъде ползваната и заради това ни трябва система за кислородотерапия за момента от хеликоптера до линейката, която ще го превозва", каза още Кондева.

По думите ѝ хеликоптерът е подготвен и за планинско спасяване, има опции да се използва такъв тип оборудване то е налично и договорено в следващите два хеликоптера, обясни служебният здравен министър.

По-рано тази седмица въздушната линейка осъществи първата си мисия. Превозена бе жена в тежко състояние от Шумен до Военномедицинска академия, където лечението и продължава. Вторият полет на медицинския хеликоптер транспортира тежко пострадала пациентка с множество фрактура от Сандански до "Пирогов".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews