Директорите на 9-те болници се съгласиха на сливане на тайна среща

OFFNews 20 май 2015 в 18:46 5532 4

Снимка БГНЕС

Директорите на 9-те болници от карето на Александровска болница са се срещнали със здравния министър Петър Москов при закрити врата. На срещата е било обсъдено сливането на болниците и създаването на гражданско дружество, което ще обедини администрациите на лечебните заведения.

Всички директори са се съгласили със сливането, обясни след срещата директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Всеки един от нас изказа различни съображения, но официално никой не се обяви против, подчерта той.

За първи път собственикът иска да стане добър стопанин. Не може в 9 болници, които имат еднаква собственост, един и същи продукт да се купува на различна цена. Не може болници, които имат един и същ стопанин, да имат конкурентна дейност, категоричен е проф. Начев.

"Говорихме за проектодоговор, което да създаде едно гражданско дружество. Гражданското дружество не е самостоятелно юридическо лице. То ще има за цел да подпомогне дейността на болните. Ако сега 100% са разходите, след учредяване на дружеството ще станат 50%. Останалите 50% да се използват от съответните болници за други дейности", каза още директорът на „Св. Екатерина“.

Според него това е една прекрасна идея, която ще има и други последователи, защото може да възникне спонтанно желание и при други болници да се присъединят към новото дружество.

По време на срещата с Москов е подписан и договор за създаването на гражданското дружество.

Координатор по създаването на дружеството ще бъде финансистът проф. Красимир Ангарски, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, като допълни, че заради сливането на администрациите на болниците ще бъдат съкратени около 3000 служители.

Пенков потвърди, че нито един от директорите не е възразил срещу идеята за сливането на болници.

Въобще не сме ги плашили, бяхме много дружелюбни, подчерта Пенков.

Преди седмици здравният министър Петър Москов уволни директора на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев. Тогава той обясни, че е уволнил д-р Дечев, защото той не се е съгласил със сливането на болниците. 

Москов заяви още, че ще уволни всеки директор, който не е съгласен на тази промяна. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката