Шефът на НЗОК поиска по-големи санкции за болниците, които източват Касата

OFFNews 08 май 2015 в 20:21 3272 0

Снимка БГНЕС

Глинка Комитов

По-големи правомощия на контролните органи на Здравната каса и по-големи санкции за болниците, които отчитат неизвършена медицинска дейност поиска управителят на НЗОК Глинка Комитов.

Предложенията на Комитов са включени сред идеите за промени на нормативната уредба на НЗОК, а освен това са предадени и здравния министър Петър Москов.

Комитов предлага извършващите контрола на разходването на средствата на Касата да имат по-широки правомощия, но и да следят за по-малко нарушения. Според шефа на НЗОК инспекторите трябва да следят само за това дали болниците изпълняват наистина дейностите, които отчитат и дали изпълняват дейност, която застрашава живота на пациентите.

Той предлага още и размерът на санкциите да бъде значително увеличен.

Предложенията на Глинка Комитов са включени и в предложенията за промяна на Закона за здравното осигуряване, които се обсъждат на второ четене от здравната комисия и предстои да влязат за разглеждане в пленарна зала. Шефът на НЗОК обаче е категоричен, че за да е сигурен, че ще бъдат приети тези промени, ги е внесъл и в предложенията за промяна на нормативната уредба на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови