Диагностицирането на лупус може да отнеме до 6 години

На 10 май отбелязваме Световния ден за борба с автоимунното заболяване

OFFNews 10 май 2022 в 12:03 1800 0

Лупусът е автоимунно заболяване, известно като „великият имитатор“ тъй като проявите му наподобяват много други болести. Проучвания, които оценяват средното забавяне между проявата на първи симптоми на лупус и поставянето на диагноза, показват, че диагностицирането може да отнеме до 5 -6 години.

На 10 май се отбелязва Световният ден за борба с лупуса. По този повод Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) и АстраЗенека България обединяват усилия в повишаването на осведомеността за болестта.

Системен лупус еритематодес (СЛЕ) е хронично, комплексно автоимунно заболяване, което може да доведе до дългосрочна органа увреда и дори смърт. Най-малко пет милиона души по света са диагностицирани с някоя от формите на заболяването и поне 90% от тях са жени. Според статистиката, има големи географски различия в разпространението на СЛЕ. Най-много, до 320 000 души, са пациентите в САЩ и до приблизително 250 000 души в Европа. Повечето хора развиват заболяването на възраст между 15 и 44 години.

Лупусът може да има редица симптоми, включително обриви, подуване на ставите, умора, болка, треска и други. Те се проявяват вследствие на атака на имунната система на пациента срещу здрави тъкани и органи, сред които кожа (кожен лупус), стави, бъбреци (лупусен нефрит), мозък и нервна система (невролупус), белите дробове и сърцето.

Заболяването има и сериозна социална тежест за пациентите. Над две трети от хората с лупус страдат от емоционални разстройства, включително тревожност (>70%), разстройства на настроението (61%) и депресия (50%).

Стресът при тях е свързан с пристъпи на заболяването. В допълнение към клиничните проблеми, лупусът може да има сериозно неблагоприятно въздействие върху ежедневния живот - често пречи на пациентите да работят, учат или посещават учебни заведения или да участват в социални дейности.

Между 50 и 90% от пациентите с лупус страдат от хронична умора, която влошава качество им на живот и повече от 90% страдат от болки в ставите, които са една от най-честите причини за търсене на лекарска помощ. Болестта поставя и значителна финансова тежест върху пациентите, техните семейства и здравната система.

Според Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България повишаването на осведомеността относно лупус е от значение за оказване на емоционална подкрепа и толерантност към засегнатите от заболяването, и за по-ранно диагностициране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови