Диагностициран навреме, ракът на гърдата е напълно лечим

OFFNews 13 октомври 2022 в 17:43 916 0

кампания

Снимка PR Play

Гергана Богданова, Любомир Киров, Гергана Пенчева, Челистина Маринова

Диагностициран навреме, ракът на гърдата е напълно лечим, ако профилактиката се превърне в рутинна практика, шансовете да се предотвратят сериозни усложнения се увеличават.

Препоръката е на доц. д-р Любомир Киров, председател на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), който призова дамите всяка година да посещават личния си лекар за профилактичен преглед. 

„Ползвайте възможностите, които системата осигурява за ехо и мамографии. Правете и редовно самопрофилактика", призова специалистът, на събитие, посветено на старта на информационната кампания за превенция на рака на яйчниците и гърдата.

Организатори на инициативата, която ще се проведе през октомври, са фондация „Една от 8“ и АстраЗенека България с подкрепата на Магазини Mania. Партньори в кампанията са (НСОПЛБ) и дизайнерът Вяра Ценева.

Безспорно грижата за външния вид и шопингът са в ДНК-то на всяка жена, колкото и заета да е тя, затова чрез кампанията по интерактивен начин организаторите питат дамите: „Обичаш ли себе си?“.

Целта е да провокират и насочат тяхното внимание по въздействащ начин към важността от редовни прегледи при общопрактикуващ лекар, гинеколог и мамолог. Профилактиката е единственият и най-сигурен начин за ранна диагностика, когато лечението може да бъде максимално ефективно.

Щастлива съм, че и през този октомври „Една от 8“ ще реализира такава провокативна кампания и че Магазини Mania са наш дългогодишен партньор. Безкрайно им благодарим, че прегърнаха идеята. До края на октомври в над 400 пробни на магазини Mania в 20 града в цялата страна, дамите ще се изправят пред интересно предизвикателство. Оглеждайки се в огледалото, докато избират своя тоалет, те ще виждат стикер с QR код. При сканирането му ще научат колко често и на какви прегледи трябва да ходят, за да са сигурни, че полагат необходимите грижи за себе си. Зад кампанията застават Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и дизайнерът Вяра Ценева, която подготви уникално бижу, което ще се продава с благотворителна цел, каза Гергана Богданова, управител на Фондация „Една от 8“.

Дизайнерът Вяра Ценева се включва в кампанията с тематично авторско бижу, което се продава с благотворителна цел и 50% от направените продажби до края на октомври ще дари на фондация „Една от 8“.

Дамите могат да получат и допълнителна информация за профилактиката, симптоматиката и лечението на рака на гърдата и рака на яйчниците под формата на видеа с водещи специалисти. Те са достъпни в You Tube канала на Една от 8 и интернет портала www.azcare.bg

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените в световен мащаб, с тенденция за увеличаване на новите случаи с 40% към 2040 г. В България всяка година се диагностицират над 4000 жени.

Ракът на яйчниците е 7-то най-разпространено онкологично заболяване сред жените в световен мащаб и е на 6-то място сред онкологичните заболявания в България с около 800 нови случая на година. Ранното откриване на рака на яйчниците е от съществено значение за успешното му лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!