Дерматолог: Псориазисът при децата може да започне с лек пърхут

Лятото е най-благодатният период за пациентите с това заболяване, тъй като естествената фототерапия изчиства напълно плаките

Янка Петкова 09 юни 2023 в 11:23 908 0

д-р Деница Желева

Снимка Поликлиника "България"

д-р Деница Желева, дерматолог

"Псориазисът при децата може да започне с лек пърхут, минава време, докато се развие цялата клинична картина", казва д-р Деница Желева, дерматолог, който работи с деца. Опитът ѝ доказва, че кожният проблем при детето скоро се превръща в сериозен източник на стрес за цялото семейство. Понякога родителите преживяват диагнозата по-тежко от децата, твърди лекарката, но допълва, че лятото е най-благодатният период за малките пациенти, тъй като слънчевата светлина може напълно да изчисти кожните образувания.

Как започва заболяването

Необходим е интервал от време, докато се развие цялата клинична картина. Може да започне като лек пърхут. Родителите изчакват и се надяват всичко да се задържи на този етап – честотата на фамилна обремененост при децата с псориазис е между 23 и 70%. Имаме случаи, при които първо псориазис развива детето, а после и родителят, обяснява д-р Желева.

Много типична форма на псориазис при децата е засягането на ноктите - т. нар. "симптом на напръстника" (ноктите са като убодени с игла), след това болестта обхваща дланите и стъпалата, казва лекарката. Свръхтеглото и диабет тип 1 често са придружаващи заболявания.

По думите ѝ болестта заема 4% от всички дерматози в детска възраст. Статистиката не е съвсем точна, тъй като у нас няма регистър на заболелите.

В 1/3 от случаите псориазисът започва преди 16-годишна възраст. Колкото по-рано стартира, толкова по-тежко вероятно ще протече. "В момента имам няколко деца на възраст между 3 и 6 години. Най-тежко е протичането при 6-годишното, тъй като е засегната 80% от кожната повърхност. Ранното диагностициране е важно за облекчаване на състоянието на тези деца", посочва дерматоложката.

Какво предизвиква псориазиса при децата

Заболяването може да се отключи след стрептококови инфекции на горни дихателни пътища, емоционален стрес. От значение е дали детето е боледувало през последните месеци от скарлатина или от някакви други стрептококови ангини. В тези случаи насочваме малките пациенти за консултация с детски УНГ специалист, за да може да се прецизира състоянието им и много често стигат до включване на антибиотик за малко по-дълго време. Разпитваме за емоционални травми. Стресът най-често е във връзка с развод, промяна на училище, град, нещо, което детето преживява вътрешно. Обривът обхваща постепенно лакти, колена, скалп, може да се разпространи на по-голяма площ от кожната повърхност, казва д-р Желева.

Какво е лечението

По думите на лекарката, когато псориазисът е предизвикван от стрептококова инфекция, антибиотичната терапия "изчиства" причината и заболяването претърпява обратно развитие. "Когато се появят кожни плаки, винаги се започва с най-щадящото лечение - емолиенти (овлажняващи, омекотяващи кожата мазила), правилна грижа за кожата, диета. След това се включват локални кортикостероиди, при по-голяма площ - фототерапия", посочва дерматоложката.

По думите ѝ, когато плаките обхващат голяма площ от кожната повърхност се включва биологична терапия. За да бъде назначена, е необходимо да се произнесе комисия от специалисти, които дават оценка и експертното им решение се насочва към НЗОК за заплащане на лечението.

Д-р Желева казва още, че летният сезон е благодатен за децата с псориазис, тъй като са изложени на натурална фототерапия и кожата се изчиства напълно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!