Денков: Служебното правителство е сбъркало, хеликоптерните бази не могат да бъдат в болници

След една година ние сме в изходно положение и трябва да създадем ново търговско дружество за извършване на тази дейност, обясни премиерът

OFFNews 03 август 2023 в 11:30 4703 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков, министър-председател

Служебното правителство е сбъркало в това къде трябва да прави оперативните площадки, на които да престояват медицинските хеликоптери. Това заяви премиерът Николай Денков на пресконференция в Министерския съвет, посветена на изпълнението на управленската програма на правителството.

„Те не могат да бъдат в болниците, както беше задвижено по време на служебното правителство. Нямат право да бъдат там. Там могат да кацат само, когато има нужда да се осъществи съответната медицинска дейност. Налага се ние да рестартираме процеса“, обясни Денков, цитиран от БТА..

Той припомни, че терените за част от площадките, на които предстои да бъдат разположени бъдещите въздушни линейки, вече са осигурени, а за останалата част се работи. До този момент е решено такива да има на територията на летищата в София и Пловдив, както и на терен от бившето летище в Търговище.

Има европейски регламент, който изисква тази дейност да се извършва от търговски дружества. Това, което направи служебното правителство, е да закрие търговското дружество и да прехвърли дейността към Държавния авиационен оператор (ДАО), който няма право да извършва тази дейност. Защо? Не мога да ви кажа. Сега, след една година, ние се намираме в изходно положение, в което ДАО не може да извършва тази дейност. Трябва отново да създаваме търговско дружество, което да поеме тази работа“, посочи още министър-председателят.

Денков допълни, че се работи по решението на всички проблеми, свързани с осигуряване на помощ по въздуха за българските граждани, съвместно между Министерството на здравеопазването и Министерството на транспорта и съобщенията.

По информация на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, първият медицински хеликоптер ще бъде доставен у нас през декември тази година и няма да има забавяния в изпълнението на проекта.

До най-далечната точка хеликоптерите от системата за спешна помощ по въздух ще достигат за между 20 и 30 минути, с което покриваме изискването за „златния час“ при спасяването на пострадали. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

„Отпушихме процеса по изграждане на спешна медицинска помощ по въздух, който беше доста затлачен. Дадохме възможност на Министерството на здравеопазването да работи усилено по започване на обществена поръчка за изграждане на оперативните бази“, посочи Гвоздейков.

Другите две точки за хеликоптерни бази ще бъдат на летище Долна Митрополия и летище Габровница, където има бивша военновъздушна база, която към момента е с отпаднала необходимост, обясни министър Гвоздейков. Той допълни, че се работи за прехвърлянето на имотите там от Министерството на отбраната на Министерството на здравеопазването, за да може да започне изграждането на прилежащата инфраструктура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

03.08 2023 в 12:05

бе коментирах аз, как в населено място, и особено ако сградата не е проектирана с покрив за площадка, ще сложиш площадка, ама отчетоха някаква дейност на хартия служебното миналата година.

тез неща за да се реализират искат ноухау от някой , който го е правил, няма какво да измисляме топлата вода

тва нещо шуми много, духа боклук, може да закачи жици, а при положение, че се повреди трябва план за управление.на инцидент в урбанизирана зона, и т.н.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки