Делта вариантът на COVID-19 обявен два месеца по-късно заради повторен анализ

Заразеният с индийския щам мъж от Плевен е бил ваксиниран с първа доза на AstraZeneca през февруари

OFFNews 17 юни 2021 в 17:52 2145 0

Потвърденият случай на Делта (индийски) вариант на COVID-19 у нас е обявен по-късно заради извършен повторен анализ на пробата. Това стана ясно след като здравният министър Стойчо Кацаров разпореди Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) да изясни, кое е наложило проба взета през април да бъде обявена едва в средата на юни. Той настоя и да бъде извършено епидемиологично проучване, за да се ограничи евентуалното разпространение на варианта.

Ето какво обясняват по случая в Плевен от НЦЗПБ:

На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица.

На 5 април лицето се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, лицето е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на AstraZeneca.

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса.

След този казус здравното министерство възложи на НЦЗПБ да създаде процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови