Кацаров разпореди проверка: какво е забавило известяването на индийския вариант у нас

Не съм изненадан, но няма причина за паника, коментира по-рано здравният министър по повод потвърдения "Делта" вариант

Янка Петкова 17 юни 2021 в 14:30 1542 0

Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства - кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата, която се оказа от вариант "Делта" – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т.н, съобщиха от здравното министерство.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

По-рано при посещението си в УМБАЛ "Св. Анна", заедно с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду, той коментира съобщението от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ):

"Не съм изненадан, че е открит вариант "делта" (индийски) у нас. Той циркулира в много страни в Европа, нормално е да се очаква да се появи и тук. Това е силно предупреждение, че ваксинацията трябва да се ускори".

Министърът съобщи, че е разпоредил да бъде направено епидемиологично проучване с цел, ако има предаване на щама, то да бъде осуетено.

Според него в момента не се налага да бъдат взети специални мерки в града, тъй като става дума за изолиран случай.

"Няма причина за паника, но това е силно предупреждение да не се колебаем, а да ускорим ваксинацията. Опасността от нова вълна не е отминала. В момента съм възложил на моя съветник проф. Кожухарова да работи по проект на заповед за критериите за въвеждане на мерки не само за страната, а и за хората, които влизат в нея", каза още д-р Стойчо Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!