Доказаха индийския вариант на COVID-19 и у нас

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2021 в 11:24 1582 0

Индийският вариант "Делта" на COVID-19 вече е доказан и у нас. Проба на временно пребиваващ в страната пациент от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" е била изпратена за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), където е установено, че става дума за „вариант на безпокойство“ B.1.617.2 (делта).

Пациентът е мъж във възрастовата група 20-30 години от Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и е оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на B.1.617.2 (делта).

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да се ваксинират срещу COVID-19, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови