Д-р Николай Брънзалов: Е-рецепта се издава след преглед при лекар, пациентите да не звънят от аптеките

OFFNews 16 февруари 2022 в 10:00 1714 0

"Е-рецептите са факт, но подаването им става след преглед в кабинет на лекар. Нека пациентите не ни звънят по телефоните от различни аптеки, защото някой им бил казал, че може да им бъде издадена е-рецепта, без лекарят да им види очите. Това може да донесе много неприятни последствия за здравето на самия пациент, както и административно наказание за лекаря."

Това каза по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ лекар.

Той коментира и пилотно стартираната електронна регистрация на прегледите:

"Прегледът не е електронен, а ще бъде електронно регистриран, изпратен и съхранен в Националната здравно-информационна система (НЗИС), откъдето всеки, който има достъп, ще може да го ползва като информация. Пациентът може да заяви точно какъв достъп да има до електронното му здравно досие – може да е постоянен, може да е само докато тече съответния преглед, независимо къде е - дали при личен лекар, при специалист или в лечебно заведение."

Д-р Брънзалов обясни, че е-прегледът е пилотен, от БЛС са дали предложение кои наредби да бъдат променени, за да почне да функционира тази опция и да се вкара дигитализацията в здравеопазването, но нещата за пореден път се протакат.

За хронично болните пациенти

По думите му неявяването на хронично болните за преглед, по време на пандемията след години ще даде негативни последици.

"Много от хронично болните само заради това се влошиха. При нас идват декомпенсирани пациенти, които до този момент са били наблюдавани. Това, че има пандемия, не означава, че трябва да се зарежат всички останали болести."

Според д-р Брънзалов "глупавата отживелица" телефонните номера на личните лекари да "висят по стените и вратите и всеки да има достъп до тях" е довела до отлив на лекари от семейните практики, тъй като пациентите им звънят по всякакви въпроси. От началото на реформата, когато са били 7000, досега общопрактикуващите лекари са се "стопили" до 3600 и това е една от причините, каза Брънзалов.

Той посочи още, че колегите му са затрупани с административна работа, която им пречи да изпълняват преките си задължения. По думите му последният пример е писмо от здравното министерство, с което се изисква личните лекари да подадат информация за наличните и бракувани ваксини:

"Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпрати позиция по повод писмо от МЗ, в което се изисква информация в стил 60-те години - ние да подадем информация към тях с какви ваксини разполагаме в кабинетите си, колко са с изтекъл срок на годност. Тези ваксини са взети и регистрирани по електронен път. Всяка доза, поставена на пациент, е изпратена в НЗИС и е отчетена. Може ли да пишем сега отчети при положение, че информацията е подадена?! Не може да се изисква предоставянето на документи, които са налични в МЗ! Защо ще ми губят времето, след като чакалнята е пълна и сестрата е затрупана с хартия? Защото лявата ръка не знае какво прави дясната", коментира той.

Д-р Брънзалов прогнозира, че пандемията е към своя край и доказателство за това е по-лекото протичане на Омикрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови