Д-р Ненков: Много болници са политически продукт на местния феодал, лекарите им продават дипломите си

Според бившия служебен министър в сектора има достатъчно пари и да се откраднат

OFFNews 26 октомври 2022 в 11:29 2849 0

д-р Мирослав Ненков

Снимка Скрийншот

д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването

Решенията, които аз виждам за здравеопазването, са малко радикални, те са неприемливи за ухото на културния човек. Нужни са огън и меч, каза анестезиологът и бивш здравен министър д-р Мирослав Ненков по БНТ.

Според него има болници, които няма смисъл да съществуват.

Тяхното присъствие не дава медицински продукт, а единствено политически продукт на местния феодален лидер. Само това правят. Естествено, местният феодален лидер обяснява колко важна е „нашата болница“, а тя не дава никакъв медицински продукт. Би могла да бъде заместена от спешен център и добра транспортна структура, но на местните хора години наред им се повтаря колко важна е местната болница, коментира д-р Ненков.

Той обърна внимание на порочната практика лекари "да продават дипломите си на болници", които нямат персонал.

Как се запълва персонал – разни колеги си продават дипломите и в документацията на болницата пише, че Мирослав Ненков работи в болницата в Чепърляне. Като дойде Здравната каса, въобще не се интересува дали Мирослав Ненков стъпва там, проверява документите и сме готови, даде пример той.

Лекарят коментира и ситуацията в частните и държавните болници: "Частните болници нямат дългове, успяват да работят добре с НЗОК. Държавните болници, също работят с НЗОК, но всичките са затънали в дългове заради корупция. Много е просто", обясни анестезиологът и посочи типичен пример за корупция в една от болниците, в която е работил преди години:

Преди време работех в една болница, в която се купуваше една джаджа на няколко пъти по-висока цена от цената за болницата на Чирков. Подадох сигнал в прокуратурата по този повод. Прокурорът написа едно постановление, след което каза: "Миро, като имаш време, идвай да пием кафе. Много хубаво, подал си сигнал, браво! Само че директорът и шефът на клиниката, която поръчва тази част, нямат нищо общо с това, защото комисия е определила откъде да се купи тази джаджа."

По закона за обществените поръчки не се е явил друг кандидат – само тази фирма и тя е дала цена в пъти по-висока от цената, на която я продава на "Св. Екатерина". Една и съща фирма. Няма нарушение на закона, обясни бившият здравен министър.

"Корупцията убива физически, виждаме го навсякъде. Законът за обществените поръчки е нещо ужасяващо", категоричен бе той.

Д-р Ненков коментира и възнагражденията на младите лекари у нас:

Продавачка в супермаркет взема повече от млад лекар в провинцията. Не подценявам труда на продавачката, но който и да е от тези колеги ще стане прекрасен продавач, нито един продавач не може да стане лекар. Това е разликата. Има провинциална общинска болница, със затихващи функции, чийто директор взема 20 000 лв. заплата. От години. Началник на клиника, която само върти клинични пътеки, взема 7000 лв. Как да дадат на младите повече от 900 лв.? Откъде да ги вземат?!, каза д-р Ненков.

Според него обаче не ниските заплати за младите лекари са основният фактор, който ги гони от страната, а отношението към тях и липсата на перспектива за развитие.

Има колеги, срамно е да ги нарека колеги, които са се вкопчили в някаква структура, намерили са си млади хора да им вършат черната работа, те правят само ехографии, да речем, и като си тръгват, заключват ехографа. И никой не го пипа никога. Това селско отношение към младите хора – да не ми вземат хляба - този начин на разсъждение се изкореняват само с огън и меч по никакъв друг начин, категоричен бе той.

Според него и "най-сърцатият и решителен здравен министър", който би искал да направи нещо, дори малко, трябва да е много мощно политически подкрепен. "Но как да стане? Те не могат да изберат председател на парламента, как ще направят здравна политика точно тия хора?", запита лекарят и допълни, че основният проблем е, че не се мисли стратегически.

"Ние днес гледаме да назначим нашия човек за директор, за да може нашите фирми да продават на болницата боклуците си. Не мислим как да създадем перспектива за прекрасните млади хора", каза Ненков.

Той посочи и красноречив пример за управленско безсилие от практиката си като министър на здравеопазването:

Когато директор на болница получи бюджет за тази година, той трябва да го похарчи тази година. Такива са правилата на финансовото министерство. Ако не го похарчи, парите се връщат в държавния бюджет. На една болница в провинцията ѝ бяха останали 300 000 лв. до есента, за които нито има обявен конкурс, нито са подготвени за харчене. Директорът здраво си е бъркал в носа цялата година. Аз съм министър на здравеопазването и имам две възможности за тези пари – да ги насоча към друга болница, която ще ги оползотвори, или да ги върна на бюджета. Избирам първия вариант и тези 300 000 лв. ги вземам от болницата (това се случва вече есента, те няма кога да обявяват конкурс да правят ремонт на детското си отделение) и отиват по други болници, за да бъдат оползотворени. Среща ме депутатът от местния избирателен район, една страшно известна жена, която в коридора на НС ми казва "Защо д-р Ненков взехте парите от децата..." Това е или крайно некомпетентна жена, в което съм убеден, или е много неприятна популистка, което също е много гадно. И ние, от тази депутатка, очакваме да измисли някакъв 10-годишен план, в който младите лекари да останат в страната, да станат шефове на отделения и да въведат друг ред в системата?! Нямаше избор за тези пари, аз не съм ги взел от джобовете на децата. Много е просто, чак ме е срам да го разкажа. Такива като тази депутатка нямат съвест. Но ако ѝ кажа името, ще се обиди. Няма да каже "Гледай к'ва съм проста, какви глупости съм говорила". Няма да си каже това. Тя ще каже "Гледай тоя нещастник какви неща неща говори за мене. Аз съм толкова готина и се грижа за нашите деца."

Според бившия здравен министър в здравеопазването има достатъчно пари и да се откраднат. Затова според него е естествено в момента да се искат още.

Вие, ако сте в сферата на здравеопазването и за председател на парламента е избран Вежди Рашидов, няма ли да искате пари? Заставате и казвате – "Нужни са още пари за здравеопазване, защото децата в нашия град нямат педиатър. Откъде ще дойде този педиатър? И като дойдат още пари в нашия град, на директора заплатата му ще стане 30 000 лв., заключи д-р Мирослав Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови