Д-р Неделчо Тотев: 19-те милиона за болниците се оказаха 6

OFFNews Последна промяна на 10 август 2020 в 13:35 2771 0

Снимка Архив

Огласените 19 млн. за болниците се оказаха 6, каза по БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

По думите му ситуацията в тези лечебни заведения не е добра нито кадрово, нито финансово. Има опасност някои болници да затворят заради липсата и на двете, предупреди лекарят и коментира, че обещаните средства са пари, които трябва да бъдат дадени само за заплати, "за да можем да мотивираме нашия персонал да продължи да работи в отделенията, при положение, че е в пенсионна и следпенсионна възраст, с всички рискове, които има тази възраст. И при тази ситуация ние няма да успеем най-вероятно да дадем заплати. Най-вероятно ще има хора, които ще предпочетат да се приберат вкъщи, за да се спасят от заплахата", каза председателят на Сдружението.

Според Неделчо Тотев общинските болници биха били по-полезни, ако си лекуват патологията, която така или иначе имат, защото наличието на един COVID-пациент би затворило цяло вътрешно отделение, а предстои и грип с неговите усложнения.

„Искаме увеличаване на цените на пътеките, които са недооценени до момента и които козметично винаги са били увеличавани“, заяви д-р Тотев по повод исканото 10% повишаване на цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури и новия анекс към Националния рамков договор.

„Това са масовите пътеки. Пътеките, които се работят на първо и второ ниво, които са основни за нас, че даже и за областните болници и за немалка част от частните болници“, уточни той.

Надценените пътеки от порядъка на няколко хиляди лева, процентно увеличавайки ги, те винаги са били добре оценени, посочи той и поясни: „Защото на 400 – 10% е 40, на 8000 е 800, може да се направи проста аритметика.“

„Тези нови допълнителни пари ще позволят да се задържим над водата, казано образно“, коментира Неделчо Тотев и припомни, че болниците искат като антикризисна мярка до края на годината да остане и разплащането на 85% от заработеното от онези лечебни заведения, които не успяват да достигнат определения за месеца бюджет. „Както 60/40 за бизнеса. Защо ние да бъдем ощетени?“

Исканото увеличение няма да компенсира допълнителните разходи на общинските болници, които те правят заради пандемията, защото макар и не на предния фронт, те приемат пациенти от спешните портали.

Д-р Тотев коментира и какви проблеми създава диагностицирането на коронавирус в една малка общинска болница:

„Приемайки спешни пациенти тия пациенти, ние не знаем какви са. Ние се сблъскваме с тях, ние ги диагностицираме, констатираме, че някои от тях са COVID-позитивни и ако вече са влезли в стационара, трябва да извикаме републикански консултант и допълнително да си платим консултацията и те да бъдат извозени към съответната болница, която има разкрито COVID-отделение. Отделно карантините. Затваряме отделения за 14 дни, дезинфекции безкрайни“, описа ситуацията Неделчо Тотев.

За първото полугодие Здравната каса е изплатила на болниците с 200 милиона по-малко от предвиденото в бюджетите, съобщи той.

По думите му основната причина е, че рязко е спаднал потокът на пациенти.

"Хората решиха под страха да не се заразят от COVID-19 да стискат зъби и да правят опити за лекуване вкъщи. И когато вече състоянието им до такава степен се влоши, че няма накъде вече, през Бърза помощ влизат – силно комплицирани, силно усложнени заболяванията, които имат. И съответно – лечението за тях е по-скъпо. Но намалявайки пациентопотока, ние реално не можем да стигнем определените ни лимити", каза управителят на МБАЛ Чирпан.

Общинските болници нямат информация с какви натрупани резерви разполага НЗОК заради неусвоени лимити, стана ясно от думите на д-р Тотев.

„Опасност винаги има, защото от тия пари, икономисаните средства, могат да отидат за изплащане на задължения към други каси извън страната, за лекарства и точно за това са нашите опасения. Затова настояваме пред Лекарския съюз да бъде по-твърд в преговорите, защото винаги в крайна сметка отстъпваме.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови