Д-р Брънзалов: Лекарят, издавал фалшиви сертификати, е за съд, той не може да практикува

На санкция подлежат и тези, които са платили за неверния документ, обясни адвокатът по медицинско право Мария Петрова

OFFNews 08 ноември 2021 в 09:34 7084 3

„Българският лекарски съюз (БЛС) се разграничава от действията на колеги, които издават фалшиви сертификати. След решение на съда, такъв човек не може да практикува. Той е извършил престъпление”. Това каза по Нова телевизия д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

Разследване на телевизията разкри мащабна схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани. Цената на обикновена поръчка е 300 лв, а на бърза - 450 лева. Фалшивите документи се получават само за два дни. Според посредник на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

Посредникът, представил се за Величко Георгиев, е кандидат за народен представител, обясни директорът на „Национална полиция” гл. комисар Станимир Станев. Доколкото и той е информиран, главният прокурор е поискал свалянето на имунитета му, а от политическата партия, чийто кандидат за народен представител е Георгиев заявиха, че ще го изключат.

За схемата съобщава бизнесменът Андрей Бъчваров.

„Мой приятел си отиде. Човекът с фалшив сертификат се оказва положителен, заразява го, той беше с диабет и си отиде”, споделя той.

С Величко първо се свързва самият Андрей, който се представя за работодател, който иска да изкара сертификати на служителите си. Разбират се Андрей да изпрати снимки на личните карти на трима свои служители на първо време. За целта на разследването Андрей представя репортер за свой служител. От разговорите става ясно, че Величко работи със старша сестра, която през уикенда е в мобилните пунктове в моловете, а през седмицата в поликлиника.

Срещу сума от 1 350 лева получаването на автентични сертификати на неваксинирани само за два дни не се оказа трудно. Работи се с еднодозовата ваксина на "Янсен". Парите се дават на друг посредник, който работи с други медици – в пъти по-експресно.

След няколко дни псевдоклиентите получават три 100-процентови сертификата, които се изтеглят от Националната здравна информационна система. Сертификат за ваксиниране получава и българка, която се намира в Украйна. Величко Георгиев посочва дори име на медик, който стои зад тези три сертификата. Опитите за контакт с лекарката са неуспешни. 

Според зам.-председателя на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов тези хора са доказано виновни и е напълно постижимо да бъдат наказани. Как се доставят и поставят ваксините от личните лекари:

„Лечебното заведение подава заявка към РЗИ, когато събере достатъчен брой хора, които искат да се ваксинират. Тази заявка се дава в РЗИ срещу конкретни данни. Ваксината се получава при определен ред, съхранява се по определен ред. При започване на поставяне на ваксината, тя се вади, за да достигне определена температура. На пациента се пуска амбулаторен лист, той подписва и документ за информирано съгласие, че ще му се постави тази ваксина. След като се постави ваксината, информацията се изпраща в Информационната здравна система”, обясни д-р Брънзалов.

Според него да се изхвърля ваксина, както са правели участниците в схемата, е кощунство. Той е на мнение, че единственият начин да се хване фалшив сертификат е, само когато фалшиво ваксиниран се разболее с коронавирус. Медикът посочи, че той също е имал случаи на ваксинирани, които са се разболели, но процентът им е бил твърде нисък.

Адвокатът по медицинско право Мария Петрова посочи, че тези престъпления са документални.

„Невинаги законът предвижда лишаване от права. Има основно два механизма това да се случи. Едната възможност е да има влязла в сила присъда, която да налага отнемането на правата. Ако говорим за престъпление, когато лекар дава фалшиво свидетелство за здравето на някой, тогава законът не предвижда отнемането на права. Имайте предвид, че тук говори и за фелдшери и медицински сестри. Те също носят отговорност. Другата опция някой да бъде лишен от права е чрез Етичната комисия на БЛС. За съжаление, ние имаме нужда от ревизия и на Етичния кодекс, и на правилата”, добави тя.

На санкция подлежат и тези, които са си платили за фалшив сертификат.

„Много трудно ще е да се провери и докаже, че не сте ваксиниран. Издаването на този документ не е толкова лесно. Лицето обаче няма как да бъде тествано дали е ваксинирано, или не, освен ако не бъде хванато на място”, добави адвокат Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

08.11 2021 в 13:13

Оставете хората на мира!

3767

2

Име на профила

08.11 2021 в 12:22

Не мога да преценя дали си пещерняк или просто си пъзльо.

2000

1

SapunRK

08.11 2021 в 12:13

А ти докторе си за касапин като те гледам. Бая си се наклал. Затлъстяването е рисков фактор да знаеш. И не само за КОВИД. Дано до власт да не се добереш никога, че жална ни майка иначе. Хора, взимайте вит. Д3 всеки ден и вит. Ц. Намалете теглото, живейте по-спокойно и не се поддавайте колкото и страшно да стане.