Бургас излови и наложи карантина на италиански бегълци от Covid-19, скрили се у нас

Бургаски хотел предоставя базата си за болни от коронавирус, гардеробиерките от операта шият маски

OFFNews 16 март 2020 в 11:44 15436 2

Снимка Община Бургас

Двама италианци са избягали в Бургас от извънредното положение в родината си, наложено заради Covid-19. В морския ни град си наели квартира и заживели спокойно до момента, в който съседи не разбрали откъде идват новите наематели. Щом това се случило, сигнализирали. Така двамата бегълци са били поставени под карантина.

За случая разказаха от общинския щаб, които побързаха да уточнят, че карантината не означава, че хората са болни.

Но порицаха поведението им и подчертаха, че трябва да знаят кой откъде идва в новата ни реалност на коронавирус. Затова и благодариха на съседите.

Наред с мерките, които морският град взема, за да опази населението си от заразата, частният бизнес също се вкючва да помага. Бургаският хотел "Utopia Forest" обяви, бе предоставя легловата си база, в случай че тази в болниците бъде изчерпана. От управата на хотела изпратиха отворено писмо до общината, областната управа и РЗИ.

При необходимост хотелският комплекс ще може да бъде преструктуриран в импровизирана болница и да поеме до 80 души. В момента толкова са леглата в цялата област Бургас, като за града те са 40 в инфекциозното отделение и 7 в белодробната болница. По още 20 има в градовете Айтос и Средец.

"При нормално настаняване базата ни може да поеме до 80 души, но при преразпределение и кризисно настаняване тази бройка ще е по-голяма", уточняват от хотела.

Гардеробиерките и служителите на Държавна опера - Бургас пък започнаха да шият предпазни маски. Те ще бъдат предоставяни безплатно на общинските екипи за доставка на храна на възрастни хора и на хора, които са под карантина. Служителите на Операта ще могат да шият по 200 бройки маски на ден, докато им свърши платът, с който разполагат. Това сподели директорът на Държавна опера - Бургас Александър Текелиев.

Ситуацията в града

В Бургас все още няма установен случай на заразяване с коронавирус, но заради зачестилите сигнали за струпване на хора в хранителни магазини съвместни екипи на РЗИ, Полицията и Община Бургас започват проверки.

Днес директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров съобщи, че под карантина са общо 140 души в Бургаска област. Следи се ежедневно те да не я нарушават. Сформирана е и група от общински служители-доброволци, които заедно с полицията проверяват дали хората под карантина я спазват, доставят им до вратата всичко необходимо - хранителни продукти, медикаменти и др.

И днес на бургаските автогари се посрещат и проверяват пристигащите от други краища на страната автобуси. Има първи случай на нарушена препоръка да не се пътува болен. Установена е жена с висока температура и кашлица, пристигнала от София в Бургас. В автобуса са били общо четирима души. Превозното средство е дезинфектирано.

Останалите пътници са инструктирани да се включат в доброволна карантина. Жената е прегледана от инфекционист, не е дала симптоматика за коронавирус и е пусната за домашно лечение с препоръка за карантина. Продължават проверките на всички пристигащи пътници на бургаските автогари - медицински сестри от бургаските училища измерват тяхната температура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

16.03 2020 в 16:28

Защо,защо,защо....ами защото Мутрата няма и една читава фирма на която да даде каквато и да е поръчка без оттам да откраднат парите и да не свършат никаква работа...сега пари има ,ама няма кой да работи...дано Бог да е милостив и да ни опази от всички беди....а и за Мутрата ще дойде Видов ден...

18551

1

Нострадамус

16.03 2020 в 15:17

Защо гардеробиерките от операта трябва да шият маски!
Къде е правителството! Къде е борисоф, който много се е загрижил за нас!
Защо не осигурят безплатни надеждни маски.!
Нали ЕС му отпеска огромна сума за справяне с Коронавируса!
Или и тези средства ще потънат в пясъка на Шайката ГЕРБ!