Болница осиновена от дарители

Кремена Кунева от групата Проект#за доброто за ремонта на Интензивното отделение в СБАЛДБ "Проф. Иван Митев"

Янка Петкова 27 януари 2020 в 14:36 2697 0

Снимка OFFNews

СБАЛДБ "Проф. Иван Митев", по-известна като Педиатрията, вече е с ремонтирано Интензивно отделение. Инициативата е на група родители, които се обединяват зад идеята да помогнат на лечебното заведение в труден за него момент - отделението беше затворено, а анестезиолозите и педиатрите подадоха молби за напускане след случая със смъртта на 3-годишно дете в края на миналата година.

Зад идеята за възстановяване на отделението се обединяват около 30 души, които работят безвъзмездно денонощно, за да създадат условия, които отговарят на съвременните стандарти за такъв тип отделения в детска болница.

В откритата дарителска сметка постъпват около 22 хиляди лв. от страната и чужбина. Дарени са и апаратура, мебели, климатици, хладилници. Общата стойност е около 50 хил. лв.

За пръв път детското интензивно отделение има интраосална машина за поставяне на венозен източник - той служи за бързо вливане на лекарства директно в костта, ако медикът не може да постави интравенозна система на детето. 

Отделението разполага с 12 легла, шест от тях са интензивни. От идната седмица интензивната дейност ще бъде подновена и вече няма да бъдат насочвани деца в Националната кардиологична болница или в "Пирогов". Необходимият щат лекари попълнен, увериха от здравното заведение.

OFFNews разговаря с Кремена Кунева, майката, която организира първата кампания за ремонт на детското нефрологично отделение в болницата, "сърцето" групата Проект #за доброто.

Създадохте нова практика – гражданско участие в подобряването на условията в болниците. Кое беше най-трудно в организирането на една такава акция?

- Най-трудното беше нещата да се случат много бързо. Това са отделения, които не могат да не функционират прекалено дълго време. Бързината, с която трябва да се намерят дарителите, да се организира всичко и да започне ремонт се случва в рамките на седмица. За самия ремонт също времето беше около 2-3 седмици. Това е рекордно време.

Трябва да се координират страшно много различни групи, които извършват отделните дейности. Понеже аз самата организирах първата ни акция в нефрологичното детско отделение, знам какво означава това. Две седмици буквално не спиш. Ние сме хора, които имат други професии, имаме семейства, деца, и правим това в личното си време.

В Интензивното отделение Димитрина Спирова и Надежда Бояджиева поеха организацията. Тези момичета от три седмици не са се прибирали и не са си виждали децата. Това е най-трудното – координацията между всички.

Вие вече имате изградена система за реакция в такива ситуации. Това означава ли, че при молба от друго здравно заведение или дори отново от Педиатрията ще се отзовете?

Ние всъщност вече имаме едни проекти, които предстоят отново с тази болница, защото това, което виждаме тук, е странно. Това е болница, която за мен е осиновена от дарители. Почти всичко е дарено. Било от Българската Коледа, било от индивидуални дарители или от инициативи като наша. Овен всичко друго самото ръководство е много отворено към тези промени.

Ние сме в изключително приятелски отношения, говорим откровено за проблемите, които ние като родители срещаме в тази болница и какво можем да направим заедно, за да решат по-бързо. За такива проблеми няма време, не може да се чака. Има неща, които могат да чакат обществени поръчки, дебати в МС и т.н., но има проблеми, които не могат да чакат.

Казахте, че тази болница е "осиновена". Защо се случва така? Тук работят едни от най-добрите специалисти по детски болести в страната.

Според мен това е един много, много дълъг процес назад във времето, който е довел дотук. Не искам да се ангажирам с отговори по тези въпроси. Мога да дам лично мнение като родител. Това е може би неглижиране на конкретни проблеми, свързани с детското здравеопазване. Това е единствената национална детска болница в България.

Сигурно знаете, че децата са освободени от заплащане на потребителски такси. Само че, освобождавайки нас родителите от тези такси, държавата не ги покрива. С д-р Русинов, директорът на болницата, си говорихме неотдавна и аз попитах дали знаят за миналата година какви пропуснати ползи са това за болницата. Той ми каза, че възлизат на около 400 хил. лв. само от тези такси.

Реално финансирането на болницата идва само от клинични пътеки. В разговорите ми с ръководството на болницата чувам, че голяма част от тях все още не са правилно остойностени. Те разчитат единствено на заплащането по тези клинични пътеки.

Освен че години наред много проблеми са неглижирани и не са решени, как се очаква само с тези приходи болницата да функционира нормално? Като родител питам МЗ дали е запознато с проблемите в тази болница и какви са плановете му.

Това е третата акция в детска болница на фейсбук групата Проект #задоброто. Преди няколко месеца беше обновено нефрологичното отделение в СБАЛДБ "проф. Иван Митев". Тече организацията на голям основен ремонт на отделението по чревни паразити към Инфекциозната клиника в болница “Св. Георги” в Пловдив. Предстоят и други ремонти, в други болници. Групата ще продължи да работи за подобряване на условията в единствената у нас специализирана детска болница “Проф. д-р Иван Митев”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови