Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Богдан Кирилов: Възможно е да се превърнем в инкубатор за нови варианти на COVID-19

OFFNews 25 ноември 2021 в 12:39 1208 1

Снимка Архив/БТА

Едно от сериозните притеснения на европейските власти е, че заради ниското ваксинационно покритие в държави като България и Румъния, могат да бъдат генерирани нови варианти на вируса. Да се превърнем в нещо като инкубатор. Затова се полагат усилия от страна на Европейската комисия за максимално ниво на имунизация.

Това каза по bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

По думите му още в началото на ваксинационната кампания приоритет е било еднаквото темпо на имунизация срещу инфекцията във всички държави от евросъюза, затова са били създадени механизми да осигуряване на ваксините. В момента се търсят причините и решенията за преодоляване на скептицизма към ваксините, добави Кирилов.

"Досега поставените дози са над 3 млн. и 200 хил., със завършен цикъл са 1 млн. 720 000 души, от тях около 400 000 са с еднодозовата ваксина, а близо 75 хил. са поставените бустери", посочи той.

Директорът на ИАЛ коментира и срока на годност на ваксините, с които страната разполага:

"У нас има специална процедура за унищожаване на лекарствени продукти с изтекъл срок на годност. Първата стъпка е бракуване. Близо 210 000 дози са бракувани и подлежат на унищожение. Останалите ваксини се прилагат в съответствие със срока на годност, който е в разрешението им за употреба, за една от ваксините той беше удължен. Това са стандартните процедури, следващата седмица предстои да бъде удължен срока на годност на годност на ваксината на Moderna, преди три седмици беше удължен срокът на годност на ваксината на janssen. В следващите месеци ще виждаме още такива промени", обясни фармацевтът.

Той предположи, че подобрените варианти на ваксините, заради новите мутации на вируса, ще се появят в началото на следващата година. Кирилов уточни, че в договорите, които ЕК е сключила с производителите е заложено, че при наличие на такива данни и получено разрешение за употреба компаниите са задължени да ги предлагат.

Богдан Кирилов каза още, че антивирусното хапче на Merck е показало 50% ефективност за намаляване на тежките случаи и смъртността от инфекцията. Той посочи, че здравното министерство води преговори с производителя за доставка на медикамента при първа възможност след издаване на разрешението за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

По думите му страната преговаря и с производителя на лекарство срещу ревматоиден артрит, което е показало висока ефективност срещу COVID-19.

Директорът на ИАЛ обясни, че европейския лекарствен регулатор е във финален етап на оценка на ваксинацията при деца на възраст 5-11 г. Когато излезе становище, ще бъде потърсено и мнението на експертните съвети у нас, едва тогава ще бъде предложено ваксинираните в тази възрастова група.

Богдан Кирилов каза още, че за целта ще е нужна нова доставка ваксини, тъй като за деца те са с друга опаковка и количество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

clinical

25.11 2021 в 13:50

Глупакът си е глупак.
Мутациите възникват в опит вируса да се измъкне от ваксината, а не обратното.
Затова "изчезналият грип" изисква ваксинация ПРЕДИ сезона, а не по време на епидемията. Но тоя бушон няма как да го знае.
Още повече, че "министърът" каза, че ни натискат от ЕС заради ниските нива. И ще ни наказват. Защото "ваксинирането е доброволно", ако ме разбирате.
 
X

Да помогнем на украинските деца!