Близо 160 000 деца с поставени силанти, отчетоха от Българския зъболекарски съюз

Янка Петкова 05 декември 2022 в 14:07 964 0

БЗС

Снимка Янка Петкова

от ляво надясно: д-р Светослав Гачев, д-р Николай Шарков, д-р Борислав Миланов

Близо 160 000 са децата преминали през Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на възраст 0-18 години, отчетоха на пресконференция пред журналисти от Българския зъболекарски съюз.

Програмата съществува от 10 години и обхваща децата от 5 до 8 г., при които се поставят силанти на първите постоянни дъвкателни зъби.

"България е сред малкото държави, освен страните от Скандинавието, в която поставянето на силанти е регламентирано в национална програма", отбеляза председателят на БЗС д-р Николай Шарков. 

Началото е поставено през 2010 г., когато пилотно е проведен скрининг при над 20 100 деца, а официалният старт е две години по-късно.

Програмата е напълно безплатна, по никакъв начин не е обвързана с финансиране от НЗОК, родителят има ангажимент само да заведе детето в стоматологичния кабинет, без да е необходимо да представя какъвто и да било здравен документ, подчерта главният секретар на съсловната организация д-р Борислав Миланов и посочи, че над 400 стоматолози работят по нея в цялата страна.

От 2012 г. насам силанти се поставят на над 14 000 деца годишно. Осезателен спад има в периода на пандемията. През 2020 г. той е с 40%, а през 2021 г. - 33%, съобщи д-р Светослав Гачев, зам.-председател на Контролната комисия на БЗС.

"Не можем да влезем в семействата", посочи той и открои като особено важен проблем незаинтересоваността на родителите от определени групи към ранната профилактика на детските зъби. Стоматологът цитира статистика, според която едва 20% от парите за детско дентално здраве, предвидени в бюджета на НЗОК се усвояват. "Това са пари за зъболечение извън силанизацията, която е ангажимент на Министерството на здравеопазването", поясни той.

Защо е необходимо силанизиране?

Силантът осигурява профилактично покритие на здравите вдлъбнатини по зъбите. Това е специален материал, който образува много тънък слой по повърхността на зъба. Поставя се до 2 години след пробива на първите постоянни дъвкателни зъби.

Според проучване профилактичното покритие намалява риска от кариес със 70-75% в сравнение с несиланизирани зъби, а само три месеца след поставянето на силанта броят на микроорганизмите в зъбната фисура намалява около 300 пъти, съобщиха от БЗС.

Какви са очакваните резултати от програмата?

- всяко второ дете на 6 години без кариес кариес на временни и постоянни зъби; 

- до 70% от 12-годишните деца, обхванати от програмата, да са със здрави постоянни зъби; 

- 70% от децата на 18 години да нямат извадени постоянни зъби (по данни на НЗОК – всяко 4 дете е с поне 1 изваден зъб).

Изследване на БЗС показва ефекта от програмата върху родителите

55% от родителите, по време на прегледа за силанизиране, са разбрали за други орални заболявания (кариеси) на децата си. 72% от тях са променили начина на четкане на зъбите на детето си, благодарение на информация, получена в рамките на дейности по програмата. 77% от родителите биха силанизирали и други подходящи зъби на децата си при частно посещение на зъболекар. Над 40% от тях оценяват качеството на програмата като отлично, а близо 38 на 100 като "добро".

Родителите могат да заведат децата си при всеки дентален специалист, включен в списъка, който може да бъде видян тук. Работи и безплатен телефон за информация с номер 0800 1 45 46.

След поставянето на силанта, процедура, която е напълно безболезнена, детето подлежи на контролен преглед след три месеца и се проследява в рамките на година.

Вижте още: Зъболекар: Силантите намаляват риска от кариес със 76%

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови