Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зъболекар: Силантите намаляват риска от кариес със 76%

Мая Младенова 10 октомври 2022 в 13:43 2610 0

Д-р Мирослава Иванова

Снимка Личен архив

Д-р Мирослава Иванова

Какво представляват силантите на детските зъби - обяснява д-р Мирослава Иванова, лекар по дентална медицина. В България работи програма за безплатно поставяне на силанти на деца межди 5- и 9-годишна възраст.

- Д-р Иванова, какво представляват силантите и защо се поставят върху детските зъби?

- Зъбният силант е бял или прозрачен пластичен композитен материал, който се поставя върху дъвкателната повърхност на зъбите и запечатва профилактично фисурите на зъбите, т.е. неравните повърхности на зъба се запълват, за да се предпазят от вредните влияния на храната, напитките.

Появата на първите постоянни дъвкателни детски зъби често остава незабелязана от родителите. Те започват да пробиват около петата-шестата година на децата. Пробиват със силно нагъната дъвкателна повърхност, която не е достигнала пълната си твърдост и здравина. По- дълбоките браздички лесно задържат храна. Мият се трудно, на детето често му се гади. И така лесно се стига до кариес. Запълването на тези силно нагънати повърхности със силанти води до намаляване на задържането на хранителни остатъци и микроорганизми, а оттам намалява и рискът от развитие на кариеси.

- На каква възраст е подходящо да стане това?

- Силантите се поставят САМО на здрави повърхности на зъбките. Оптималният срок за това е до две години след пробива на съответния зъб. На каква възраст ще се появят постоянните зъби, е много индивидуално. При някои деца шестите зъби пробиват на 4-5 години, докато при други все още не са пробили и на 7 години. Най-точното време за поставяне може да се определи от зъболекаря на детето след преглед.

- Еднократно ли се прави?

- Добре е да се направи поне еднократно. С течение на времето силантите може постепенно да се изтрият или да паднат. Ако това стане много скоро след нанасянето им, процедурата може да бъде повторена.

- Къде се поставят безплатни силанти?

- В момента има безплатната силаницазия е за деца от 5 до 9г. Поема се само за първите кътници (шести зъби) и е до 4 декември 2022. Пълен списък на зъболекарите, одобрени за поставянето им има на : https://www.oralnaprofilaktika.bg/?fbclid=IwAR1z3OOxqLSi3yI6_M5ck5YaNgIjDj87KHP2MKGaBrbESQRdO8rn7Q_Bdog

- Какво представлява самата процедура?

Самата процедура по поставянето на силантите е кратка и напълно безболезнена. Нанасянето на силантите не изисква никакво изпиляване или нарушаване на зъбните структури!

Първо дъвкателните повърхности на зъбите се почистват. След това се измиват и подсушават добре. Повърхностите на зъба се третират с гел, който да подготви зъбната повърхност за нанасянето на силанта. Гелът се измива. Зъбът се подсушава. Нанася се тънък слой силант по цялата дължина на дъвкателната повърхност.

- Колко продължава действието им?

- Действието им продължава, докато са там. Добре е шест месеца след поставянето им да се посети зъболекар, който да се увери, че всичко е интактно и на мястото си.

Всекидневно с мен се свързват много родители, срещнали се с недостоверна информация в интернет, питащи ме въпроси от рода:

"Вредни ли са силантите?"

''Развалят ли зъбите?''

"Има ли нарушаване в цялостта на зъба при слагането им?''

''Имат ли чипове, ваксини, вредни съставки, опасни киселини или пластмаси?''

Не, силантите не са вредни. Не, не се нарушава здравината, целостта или структурата на зъба по никакъв начин, напротив. В световен мащаб е доказано на база 50-годишно изследване, че поставянето на силанти намалява риска от поява на кариес с 76%. 76%! Липсата на достъпна и достоверна информация води до възникването на погрешни изводи и конспиративни теории, които стряскат родителите. Те стряскат и мен, когато ги чуя. Слагането на силанти е бърз, невредящ, неболящ и много ефективен начин да се предпазят постоянните зъби на децата от кариес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!