''Близките ми приеха по-трудно, че съм гей, отколкото че съм ХИВ-позитивен''

След антиретровирусната терапия ХИВ е неоткриваем

Янка Петкова 30 октомври 2019 в 15:32 20416 0

Снимка Pixabay

Крум (б. р. името е измислено) разбира, че е ХИВ-позитивен преди 6 години. При редовния си годишен тест. Подозира, че може да има положителен резултат, защото прави необезопасен секс, затова не пропуска да се изследва. Когато научава резултата, е готов да започне терапия. Знае, че има ефективна терапия и е готов да се подложи на лечение, но у нас го разубеждават. Казва, че сега вирусът е „неоткриваем“ – в резултат на терапията, която провежда от години, ХИВ-инфекцията е „приспана“ и не може да бъде открита дори с изследвания.

Разкажи ми как се случи. Как го установи, през какви процеси премина?

Установих го при тестването в център за сексуално здраве преди 6 години. За мен е неприятно да слушам съответната организация да говори по мероприятия как спасява животи и предоставя психологически подкрепа. Може би на немалко хора я предоставят. На мен такава не ми беше предоставена и не мога да си крия чувствата.
Предполагах, че може да съм носител на ХИВ, защото бях правил секс без презерватив. Дотогава винаги се опитвах поне веднъж годишно да се тествам. Така при поредния преглед разбрах.

Живеех в чужбина и идвах до България, запознах се с различни хора, говорих с учени. През 2013 г. в САЩ вече се е препоръчвало на немалко места да се започне антиретровирусна терапия, веднага след установяване на положителен резултат. След като стана ясно, че моят тест е положителен, казах – аз съм готов да започна, хайде, скоро пак заминавам за чужбина. - Чудех се къде да започна – тук или там. Отговориха ми - ако твоите клетки са „високи“, няма смисъл. Питах - сигурни ли сте, аз съм общувал с различни учени. Свързаха ме с друга фондация и там получих същия отговор. Пак им казах - сигурни ли сте, аз работя в западна държава, ще мога да започна хубава терапия. Разубедиха ме.

Това е моето голямо разочарование. Какво се случва? Неправителствените организации плюят Министерството на здравеопазването, с което съм съгласен, но самите неправителствени организации тогава какви са били? Защо аз съм знаел, че тази терапия е успешна и вече препоръчителна на Запад, а те не? Това са пропилени години от живота ми. Защото аз се върнах в чужбина и две години не предприех нищо. Аз съм можел да започна терапия и да стана „неоткриваем“ още тогава, а не да чакам две години.

През тези две години не говорих с никого за моя проблем, но вирусът прогресивно е вършил своята деструктивна работа. Имал съм късмет, че имам имунитет, който е поддържал ниско ниво на вирусен товар и когато най-сетне започнах терапия, след 4 седмици имах „неоткриваем“ ХИВ. Но разочарованието си просто не мога да го скрия. Неправителственият сектор има много хляб да изяде. Тази психологическа подкрепа, за която се говори досадно често, аз не съм я получил, а и бях прочел повече от себепровъзгласените експерти в сектора. Минах сам през този процес преди 6 години. Да, терапията спасява живот, но нещата у нас не са толкова професионални, колкото се представят.

Как преживя този момент?

Много трудно. Казах на сестра ми веднага, но след това не сме говорили по темата. Тя беше единственият човек, който знаеше, през двете години преди да започна терапия. Когато реших да я започна, казах на всички – майка ми, баща ми, приятелите ми, на бабите ми. Вече всички знаеха, но никой не може да ми върне тези две години на депресия, на нещастие „скрит в килера“.

Ти се затвори?

Беше ми много трудно. Работех и учех. Много сериозно се отдадох и на работата, и на ученето и на не-мисленето за ХИВ вътре в мен.

Имаше ли значение за теб кой те е заразил?

Аз защитавам идеята, че човек, който е наясно с ХИВ и начина, по който той се предава, и е инфектиран (освен ако не е бил изнасилен или подложен на някакъв вид сексуален тормоз), трябва да поеме отговорност за това, което се е случило. Щом правиш необезопасен секс, не можеш да се оправдаваш с обяснението „той ме увери, че е чист“. Аз казвам – чакай малко, ти даваш съгласие, ти си се съгласил. Да, той е излъгал, той е манипулативен, той е най-ужасният човек на света, но правенето на секс без презерватив не може да ти бъде наложено. Този факт, че даваме съгласието си, много хора не могат да го приемат според мен.

Продължава на 2-ра стр.

Страница на статията : 01020304
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София