Биолог: Коронавирусът ще става по-опасен, ваксините избледняват след 6 месеца

Колективен имунитет може да се постигне временно, тъй като антителата спадат - твърди Георги Маринов от Департамента по генетика на Станфордския университет

OFFNews 29 юли 2021 в 10:02 6923 0

"Няма индикации коронавирусът да става по-слаб. За 18 месеца той еволюира от оригиналния ухански щам до индийския, който е между 3-4 пъти по-вирулентен. Очаква се вирусът да става все по-опасен. Еволюционният потенциал да се появи нещо много по-лошо от сегашния коронавирус е налице."

Това каза по bTV Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог в Департамента по генетика на Станфордския университет.

Според Маринов новата вълна е неизбежна не само заради ваксинационното покритите в България, защото в момента в САЩ хоспитализациите растат по-бързо, отколкото когато и да било.

"Вирусът е твърде заразен, за да може да бъде спрян със сегашното ваксинационно покритие, тъй като базовото репродуктивно число на индийския вариант е около 10, това означава, че трябва да се ваксинира 90% от популацията, за да се спре епидемията. Но ваксините, дори в пика на ефективността си, ще спрат предаването на заразата само на 80%, което означава, че дори да се ваксинират пеленачетата няма да се спре индийския щам със сегашните ваксини.

Възможен ли е колективният имунитет

"Колективен имунитет може да се постигне само временно, тъй като антителата спадат, имунитетът избледнява и след това започват нови вълни. В момента е най-важно какво се случва с ваксинираните в Израел, за което, за съжаление, не се говори в България. Там има повишен растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината клони към нула. В момента се наблюдава нещо много интересно – най-ниска е ефективността на ваксината при имунизираните през януари - формално около 16% спрямо заразяване. Все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но оказва се, че ваксините след около 6 месеца започват да избледняват откъм ефективност", посочи Георги Маринов.

Ваксините и Делта вариантът

Засега няма разработена ваксина срещу Делта варианта, тъй като вариантът, който изплаши най-много производителите на ваксини беше южноафриканският. Той беше антигенно много различен. Започнаха да правят бустери спрямо него, междувременно обаче се появи индийският, който е със съвършено различни мутации и е по-близо, антигенно, до оригиналния ухански вирус, коментира Маринов.

По думите на биолога ваксината работи, но за определено време. След това трябва да се сложи нова доза. Задължително е в България да започне програма за поставяне на трета доза на тези, които са ваксинирани през декември и януари. От 1 август в Израел започват трета ваксинация на всички над 60 г.

Според биолога тези, които са си сложили еднодозова векторна ваксина, трябва да си сложат втора доза РНК.

Има нужда да се разработи и ваксина срещу индийския вариант, но засега все още такава няма и третите дози ще бъдат същите, уточни той.

Как се "държат" вирусите

Повечето респираторни вируси реинфектират (заразяват отново след преболедуване). Направиха детайлно изследване на развитието на коронавируса в Индия и оценките са, че между 16 и 55% от инфекциите са били реинфекции – повторно заразяване. Причината е, че индийският вариант се разпространява толкова много, че антителата не могат да го спрат.

Според Георги Маринов изтичането на вируса от лаборатория е колекция от много различни хипотези:

"Не отхвърлям тази хипотеза – 60 на 40 съм за лабораторно изтичане, но неумишлено, по-скоро е станал гаф", каза биологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!