Безплатни прегледи за глаукома в ИСУЛ

OFFNews 29 февруари 2024 в 14:49 715 0

безплатни прегледи

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

Безплатни прегледи

Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глаукома от 11 до 15 март.

Прегледите ще се провеждат от 13:00 до 15:00 часа на втория етаж в Клиниката по очни болести. Задължително е предварително записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни между 13:00 и 15:00 часа).

Ще се извършват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Рецепти за очила не се планира да се изписват. При необходимост от по-задълбочени инструментални изследвания, пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека в планов порядък.

От 11 до 16 март е Световната седмица за борба с глаукомата. Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за възникването й е повишеното вътреочно налягане, което, когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.

Един на всеки 200 човека над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратим слепота. Съвременната медицина може да спре или забави процеса, но не и да го върне обратно. В повечето случаи болестта протича безсимптомно – половината от засегнатите изобщо не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често жени.

Лечението включва редовни медицински прегледи, за да се следи нивото на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и промените в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се контролира с локални медикаменти /очни капки/, а в по-тежките случаи се прилага лазерна, миниинвазивна или конвенционална хирургия, които се извършва успешно в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Кой ще преглежда

11.03.2024 д-р Нора Великова
12.03.2024 д-р Наталия Боцевска
13.03.2024 д-р Мая Карагеоргиева
14.03.2024 д-р Иванова
15.03.2024 д-р Мирела Петрова - Силяновска


Д-р Нора Великова, FEBO, e асистент към Катедра Спешна медицина на МУ-София и офталмолог в Клиниката по очни болести на ИСУЛ. Д-р Великова има специалност по очни болести и професионална насоченост към миниинвазивна и конвенционална хирургия при глаукома, дренажни импланти за глаукома, очен травматизъм, естетична и реконструктивна хирургия на клепачи, обща офталмология. Специализирала е във водещи центрове в Австрия, Испания, Ирландия, Швейцария, Португалия. През 2022 г. тя беше отличена със специалната награда „Млад учен” на Българското глаукомно дружество. Наградата бе връчена за представянето на резултатите от иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция - гониотомия с Kahook Dual Blade. Членува в Българското глаукомно дружество, Българско дружество по офталмология и Европейското дружество на по катаракта и рефрактивна хирургия.

Д-р Мая Карагеориева, FEBO, завършва МУ-София през 2007 г. През 2013 г. придобива специалност по офталмология, а през 2014 година получава и престижната диплома от European Board of Ophthalmology и звание FEBO (Fellow of the European Board of Ophthalmology): EBO – 2014 – Париж. През м. юни 2019г. печели конкурс за асистент по очни болести към Катедра по Спешна медицина към МУ-София. Има участия в редица публикации в български научни списания и на офталмологични форуми в страната и чужбина. Професионалните ѝ интереси са в областта на заболяванията на задния очен сегмент, глаукома. От 2009 г. е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – отначало като специализант, а от 2013 г. и като специалист по очни болести.

Д-р Наталия Боцевска е офталмолог с над 10-годишен опит и професионални интереси в областта на заболяванията на ретината. Завършила е медицина в МУ-София. Специалността си по офталмология придобива през 2015 г. Асистент е по очни болести към Катедрата по спешна медицина в университета. Преминала е през различни специализации в България и чужбина. Член е на Българското глаукомно дружество, European Society of Cataract and Refractive Surgeons, European Society of Retina Specialists. Д-р Боцевска е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г.

Д-р Мирела Петрова – Силяновска се дипломира като лекар с отличие от Медицински университет – София през 2016 г. Специалността си по очни болести придобива през 2021 г. От 2020 г. е назначена като лекар асистент в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Преминала е през различни курсове и обучения, между които Едномесечно обучение с подспециалности медицинска ретина и витреоретинална хирургия, EBO grant winner, UMC Utrecht, The Netherlands; Curso Refrativa R.I.O - Research in Ophthalmology, Рио де Жанейро, Бразилия; курс за специализанти EGS’s glaucoma for residents , Майнц, Германия; SOE’s EUPO course, Барселона, Испания. Има публикации и участия в научни форуми, сред които "Сравнение, оценка и впечатления от зеничните дилататори - Mоrcher, Malvain Ring, I-Ring, Oasis, APX и ирисни куки по време на факоемулсификация при пациенти с тесни зеници", Новости в офталмологията, Правец и “Индикации и методи за апликация на глаукомни дренажни импланти - обзор”, 17ти Конгрес на Българското глаукомно дружество, София.

Д-р Гергана Иванова завършва медицина в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2013 г. Специалността си по офталмология придобива през 2022 г.
През 2016 г. започва работа като лекар-ординатор към Спешно отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Преди това е заемала същата позиция в МБАЛ „Христо Ботев“, гр. Враца. От 2020 г. е ординатор в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Участвала е в различни курсове и специализации, сред които 10-ти EGS Европейски глаукомен курс за специализанти, Женева; Курс за напасване на торични и мултифокални лещи, организиран от Bausch & Lomb и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика