Безплатни прегледи на сърцето във ВМА

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2019 в 14:35 1618 0

Снимка ВМА

Във ВМА ще преглеждат безплатно пациенти с проблеми с кръвното налягане. От лечебното заведение уточняват, че инициативата е по повод Световния ден на сърцето (29 септември). 

Консултациите ще се проведат на 30 септември 2019 г., от 8.00 до 13.00 часа, в кабинет № 218, който се намира на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 682. Не се изисква направление от личния лекар.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите, свързани с повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност.

Глобалният сърдечносъдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обездвижване, тютюнопушене.

„Смисълът на Световния ден на сърцето е да се вдигне достатъчно шум, за да спечелим вниманието не само на вече болните, но и на здравите хора. Нека всички си дадат сметка, че можеш да спасиш сърцето си дори без да си герой. И малките жестове, които му правиш стигат – редуцирането на теглото, здравословното хранене, умереното движение, избягването на стреса и вредните навици, контролът на кръвното налягане и захар”, коментира полковник проф. Ивайло Даскалов, началник на Клиниката по кардиология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови