Безплатен достъп до ценни видео ресурси за родители и специалисти от фондация ''Нашите недоносени деца''

Световният ден на недоносените деца тази година бе отбелязан с 5-дневна онлайн конференция

OFFNews 01 декември 2020 в 11:00 1107 0

Фондация „Нашите недоносени деца“ осигурява безплатен достъп до ценни видео ресурси с водещи специалисти от конференцията „Родени твърде рано“ за всички родители и желаещи да се информират. Видеата са достъпни безплатно на специално създадената страница на Фондацията live.premature-bg.com, след регистрация.

На първата по рода си онлайн конференция, Фондация „Нашите недоносени деца“ събра водещи специалисти в различни области, които дадоха ценни съвети и насоки по въпроси за пренаталната грижа през бременността и превенцията на преждевременното раждане, грижи в неонатологията, проследяване и последващи здравословни предизвикателства, както и цялостно развитие на децата, родени по-рано.

Конференцията се проведе в 5 тематични панела, като участие взеха водещи неонатолози, акушер-гинеколози, рехабилитатори, офталмолози, стоматолози, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.

Началото бе поставено с акцент върху грижата преди и по време на бременността. Бяха засегнати темите за правилно проследяване на бременността, специализирани прегледи, хигиена на бременността, орално здраве и общуване с детето още от утробата.

Водещи специалисти в областта на неонатологията като проф. д-р Боряна Слънчева, доц. д-р Ралица Георгиева, споделиха ценна информация за болничната среда и грижата за недоносените бебета. Бе засегната и темата за психологическите изпитания пред родителите и необходимостта от оказване на психологическа подкрепа, както за семействата, така и за медицинските специалисти.

“Когато бебето се роди недоносено, това отключва цяла палитра от чувства в родителите. Тези чувства често включват вина, безнадеждност и страх. В болката си много родители се чувстват сами… Това увеличава нуждата от пространство, където родителите могат да споделят автентичните си преживявания с други родители, преминаващи или преминали по същия път”, обясни Ния Коновска, психолог и фамилен психотерапевт, за психологическите трудности, които изпитват родителите на недоносени деца.

Бяха обхванати и дългосрочните здравословни предизвикателства пред децата, родени твърде рано. Д-р Бояна Петкова разказа повече за проекта на Фондация „Нашите недоносени деца“ за създаване на Национална програма за проследяване на преждевременно родените деца до 7-годишна възраст и препоръки, относно необходимата законодателна промяна.

“Проследяването на недоносеното бебе е проект, по който работим съвместно с фондация “Нашите недоносени деца” от поне 3 години. За съжаление, единственото, с което в момента разполагаме като национална програма за проследяване на недоносените деца, е един проект, който стои в Министерството на здравеопазването и очаква да му дойде времето. Смисълът на една национална програма е всички деца и семейства да получават еднакво и достатъчно добро ниво на грижата, а държавата да поеме функциите си, защото в много ситуации родителите се оказват принудени да инвестират голям финансов ресурс в проследяването на децата си, който не е по силите на всички. Ние смятаме, че грижата за недоносените деца, както и за други уязвими пациентски групи, трябва да е прерогатив на държавата.”

Медицинските и развитийни специалисти споделиха ценни съвети за цялостното развитие на недоносените деца, включително храненето и кърменето през първата година, двигателното развитие, идеята за комплексната грижа и ранното диагностициране на “невидими” нарушения.

“Храненето през първата година определя развитието на мозъка и съответно интелекта на детето. Недоносените деца са със завишени хранителни потребности, защото имат много висок темп на растеж и често съпътстващи хронични заболявания, затова и храната, която приемат, е от изключително значение… Кърмата е най-доброто за бебето - нещо повече - тя е биологична норма. Няма нищо друго, с което да можем да я заменим и да я доближим по състав… Тя е идеалната храна за правилното развитие на тялото, мозъка и имунната система на бебето”, обясни д-р Диана Аргирова, неонатолог, по темата за кърменето и храненето в първата година на бебетата.

Темите на конференцията покриха основни въпроси, които биха били много полезни не само за родителите на недоносени бебета, но и за всички родители, които искат да получат информация от медицински специалисти, свързана с нужното проследяване и прегледи в рамките на бременността. Лекциите биха дали ценен поглед върху засегнатите теми и на студенти по медицина, както и специалисти, работещи в сферата на ранното детско развитие.

Желаещите да подкрепят дейността на Фондация “Нашите недоносени деца” за подобряване на грижата за недоносените деца, могат да го направят с дарение по банковата сметка на Фондацията или с дарителски SMS с текст DMS BEBE на кратък номер 17 777.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови