Белгия е все по-търсена дестинация за евтаназия

OFFNews 27 януари 2023 в 13:10 1616 0

преливане

Снимка Unsplash

Най-много са желаещите от държави, където няма добри палиативни грижи

Около 150 чужденци са избрали да бъдат подложени на евтаназия (доброволна асистирана смърт) в Белгия през последните 6 години. Повечето пациенти са дошли от Франция и са били над 50-годишни. Те са страдали главно от прогресиращо неврологично заболяване като множествена склероза или амиотрофична латерална склероза или са били в терминален стадий на рак, предаде белгийската агенция Белга.

Броят на евтаназираните чужденци в Белгия е незначителен на фона на годишния брой от 2500 случая на белгийци, които са получили евтаназия. Броят на белгийците, поискали ускоряване и облекчаване на процеса на пълно и необратимо прекратяване на жизнените им процеси обаче може да е и по-голям, тъй като местожителството им е поверително и не се упоменава в официалните формуляри.

Тази информация не е достъпна за комисията по евтаназия, която съхранява данните.

"Явлението е все по-често срещано, той като хората по-бързо се ориентират в интернет как да какви стъпки да предприемат", казва Вим Дистелманс. Той е професор по палиативна медицина и член на комисията по евтаназия, твърд поддръжник на правото на човек да получи достоен край на живота си. "По-вероятно е чужденците да осъзнават, че не е нужно да си белгиец, за да бъдеш одобрен", каза той пред местно издание.

Най-много пациенти идват от Франция, където палиативните грижи са лошо уредени, казва Дистелманс. Но и други чужденци все повече се насочват към Белгия. Неотдавна Дистелманс е видял пациент от Полша. Понякога идват пациенти и от Великобритания.

"Проблемът там е, че законът наказва и асистираното самоубийство. Може да получите до 14 години затвор за това. И членовете на семейството често не смеят да дойдат".

Въпреки това не всеки може да кандидатства за евтаназия в Белгия. Макар че евтаназия при психиатрични заболявания е възможна, тя не се прилага за чужденци. "Постигнат е консенсус, че правим това само за чужденци с физически проблеми", подчертава Дистелманс.

Белгия прие закона за евтаназията през 2002 г. и стана втората държава в света след Нидерландия, легализирала евтаназията при определени условия. Законът за евтаназията обхваща съзнателно прекратяване на живота на човек от друго лице, по искане на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови