Български екип е главен герой в новия брой на най-влиятелното списание по неврохирургия

OFFNews 27 януари 2021 в 12:26 2515 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Февруарският брой на списание Neurosurgery – най-влиятелното издание в света в областта на неврохирургията – е с адрес България. Абстрактната картина, дело на графичния дизайнер Антон Робов, използвана за корица на броя, илюстрира една от водещите публикации в декемврийския брой, чийто автор е екип от неврорентгенолози и неврохирурзи от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, начело с доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в болницата.

В статията се представя опитът на българските лекари при третиране на тежки мозъчни аневризми със специално устройство, което се нарича Команечи. При този подход в кръвоносния съд в мозъка се въвежда нещо като временно скеле, което позволява на неврорентгенолозите да си свършат работата без риск от исхемични усложнения за пациента.

Методът е подходящ при пациенти с мозъчни кръвоизливи вследствие на аневризма, които могат да се възстановят напълно след интервенцията. Референтният център по мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ първи в света е въвел метода с новото устройство и е описал опита си в тази област. В статията се проследяват случаите на 118 пациенти, които са били третирани по новия метод.

Българската корица на списание Neurosurgery

Това е едва третата статия с изцяло българско участие в историята на престижното списание. Първата е от далечната 1981 г. и е на проф. Венцислав Бусарски, вече покойник, който години наред оглавяваше Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Автор на втората също е екип от болницата, начело с неврохирурга доц. Красимир Минкин.

„И публикуването на статията, и изборът на редактора илюстрацията към нея да бъде корица на списанието, са огромна чест за нас“, коментира доц. Станимир Сираков. Той разказа, че специално са търсили художник или дизайнер, който с изразните средства на изкуството, да пресъздаде какво се случва със засегнатите съдове, когато човек има аневризма в мозъка.

„Използвам случая да благодаря на всички колеги – неврохирурзи, рентгенолози, реаниматори, защото нашата работа е екипна. Според мен в основата на успеха ни е отличната колаборация между различните звена в болницата, това, че работим като един екип“, убеден е известният неврорентгенолог.

Доц. Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Доц. Сираков пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации (АВМ). В България годишно се откриват около 350-400 аневризми и 50-60 АВМ. 241 пациенти с мозъчни аневризми и АВМ са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. Само 2 от тях са били оперирани чрез класическите неврохирургични методи, а останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.
Цялата статия можете да прочетете тук.


Корицата на февруарския брой можете да видите от тук: https://academic.oup.com/neurosurgery/issue/88/2

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови