Българите пушат най-много в ЕС, 15-годишните момичета у нас оглавяват класацията

МЗ с инициативи за Международния ден без тютюнев дим - 21 ноември

OFFNews 21 ноември 2019 в 11:26 3188 0

Снимка Pixabay

Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже, пуши ежедневно. Това показват данните от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България", 2017 г, съобщават от здравното министерство.

Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а при 15-годишните момичета – 30% са редовни пушачи – най-високото равнище в ЕС. Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия, съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт на различните страни.

Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община, Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" инициират кампания по повод Международния ден без тютюнев дим – 21 ноември 2019 г. под мотото: „Спри сега за здраво бъдеще на децата си".

Министерство на здравеопазването, партньори и популярните лица призовават на този ден всеки пушач да положи началото на отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и на здравето на семейството и близките си. Тази година кампанията е подкрепена от лекаря и актьор Наум Шопов и от певеца Константин Белчев, които ще отправят послания в социалните мрежи.

От 10.00-12.00 ч. днес в двора на Втора Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) - София ЕАД, Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести", съвместно с Коалиция за живот без тютюнев дим провеждат безплатно изследване на съдържанието на едно от токсичните вещества, които се инхалират при пушенето в издишания въздух на пушачи (въглероден оксид). Провеждат се и консултации за отказване от цигарите.

В цялата страна инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене са през целия ноември, като регионалните здравни инспекции организират консултиране за повишаване на мотивацията за спиране и отказване от тютюнопушенето; ще се извършва спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат, чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден оксид в белия дроб и процента на карбоксихемоглобин в кръвта. Желаещите ще могат да измерят степента на никотиновата си зависимост.

В две области на страната дейностите ще продължат и през декември. Организирани са безплатни профилактични прегледи за пушачи в Благоевград (29.11.2019 г. и 13.12.2019 г.) и Враца (18.12.2019 г.), инициирани от Министерство на здравеопазването, Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" и Столична община.

Гражданите могат да се запишат и да получат информация на тел. 070010126 всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа, както и чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu.

Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето във всяко от 28-те РЗИ, пушачите имат възможност да получат консултация относно отказването от вредния навик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови