България с помощ за Румъния след трагедията: Наши болници приемат 17 от ранените

Александра Маркарян 27 август 2023 в 14:55 24532 0

Вторият взрив

Снимка БГНЕС

Вторият взрив

България ще се включи с помощ за сполетяната от трагедия Румъния.

След като снощи два огромни взрива на газстанция отнеха живота на двама души и раниха близо 60, още от 1 часа през нощта здравните власти в страната ни са започнали организация и подготовка за приемането на обгорели в български болници.

Моментът на втория взрив. Снимка: БГНЕС

В 14:20 ч здравният министър Христо Хинков и заместникът му Бойко Пенков дадоха брифинг за медиите, на който съобщиха как ще помогне България.

Христо Хинков. Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Изразяваме готовност да окажем помощ на 17 човека, като 7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във Военна болница - Варна, 6 - в "Пирогов" и по двама в "Свети Георги" - Пловдив и "Медика" - Русе" - каза министър Хинков.

Няма пострадали български граждани.

Първоначалната румънска заявка била да приемем 8 пострадали, но впоследствие молбата била променена.

„Всички са в тежко състояние, с над 50% изгаряния. Могат да бъдат транспортирани едва след като румънските медици ги стабилизират и преценят, че е безопасно за тяхното здраве – поясни министърът. - Подсигурили сме цялата логистика и сме готови да ги приемем. От румънска страна ще дойдат тук с хеликоптери. Ще кацнат на летищата в София, Варна и Русе. От летищата ще бъдат хоспитализирани с транспорт на Спешна медицинска помощ.“

Бойко Пенков Снимка: БГНЕС/Антон Станков

„Страшно бедствие - започна зам.-министър Пенков. - Болките са неописуеми. Много е висока смъртността от 50% (изгаряния) нагоре. При 70% и нагоре е сигурна, рядко се постига спасяване на живот. Всичко зависи от човека, от много, много фактори. Положението е много тежко. ... Това е ужасно нещо, страданието е страхотно.“

„Има вълна на съпричастност в Европа. Германия ще осигури три легла, други страни по две, по едно - допълни Пенков. - Ние, като приятелски гранични народи, направихме максималното, за да можем да облекчим и тяхната система и да поемем повече хора.“

Между здравните ни власти и МВР има пълно взаимодействие. Вътрешният министър Стоянов се е ангажирал с осигуряването на полицейски ескорт, за да може линейките да се придвижат по-бързо от летищата до болниците. Има очакване в Ръководство „Въздушно движение“ и летищните оператори за посрещане на пострадалите.

Чакаме само сигнала кога ще бъдат стабилизирани до степен, в която могат да понесат пътуването във въздуха, посочи зам.-министър Пенков и обясни, че при такива изгаряния трябва да се лети на много малка височина заради получените рани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!