Огромни експлозии на газстанция в Румъния убиха човек, 57 са ранени, сред тях 39 пожарникари

Букурещ задейства Европейския механизъм за гражданска защита, извозва пострадали в Белгия и Италия

OFFNews 27 август 2023 в 08:20 10133 1

Пожарникари гасят огъня след експлозиите на газстанция в Румъния.

Снимка БТА/АП

Пожарникари гасят огъня след експлозиите на газстанция в Румъния.

Най-малко един човек загина, а други 57 бяха тежко ранени след няколко експлозии, станали в събота вечерта в станция за втечнен газ, разположена на път DN 1A край град Креведия, окръг Дъмбовица. Сред пострадалите са 39 пожарникари. 10 души са в тежко състояние. Три хиляди души са евакуирани в радиус от 800 метра от мястото на инцидента, съобщава румънският канал Диджи24. Задействан е Европейският механизъм за гражданска защита за трансфер на ранени в чужбина. Първите пациенти вече са прехвърлени в Белгия и Италия. Генералната прокуратура на Румъния е започнала разследване. По първоначални данни компанията, където е станал взривът, няма лиценз от 2020 година.

Няколко часа след взривовете властите съобщиха за втора смърт - издъхна съпругата на първата жертва. Още вижте ТУК.

Източници от средите на разследващите са казали пред Диджи24, че в газстанцията са използвани нелицензирани помпи за пренасяне на газ в незаконната станция в Креведия. Справка от пожарната показва списък с нередности, заради които през 2020 година е бил отнет лицензът за дейност на фирмата, но въпреки това тя е продължила работата си като склад за пропан-бутан.

След първия взрив медиите в Букурещ съобщават за петима пострадали. Властите блокират напълно трафика по DN1A и започва оглед на местопроизшествието. От Инспектората за извънредните ситуации изпращат на място 4 противопожарни коли за гасене с вода и пяна, автомобил за височинна интервенция, 10 линейки, от други райони са пренасочени още 10 пожарни и 10 линейки, към мястото на взрива тръгна и хеликоптер. Огънят се разпростира към две цистерни и близка къща. Заради опасността от вторични взривове следва евакуация на населението в радиус 700 метра. 

На мястото вече има голямо струпване на огнеборци и спасители, когато към 21:00 последва нова силна експлозия. При нея са ранени 26 пожарникари, съобщава заместник-министърът на вътрешните работи Раед Арафат, който отговаря за извънредните ситуации и звеното за спешно реагиране. Правителството съобщава за 46 ранени, от които 8 интубирани, след като са получили тежки изгаряния. В 21:06 министерството на здравеопазването съобщава за 1 загинал. От домовете им в букурещките болници и района на инцидента са извикани и лекарите, които не са на смяна. 

"Четирима от пациентите ще бъдат прехвърлени тази вечер в болници в Италия и Белгия", заяви късно вечерта в събота министър-председателят Марсел Чолаку пред репортери след извънредна среща с държавните агенции, участващи в овладяването на кризата. Центърът по кръвопреливане в Букурещ призова жителите на столицата да дарят кръв за пострадалите.

В 22:00 ч властите предупреждават за опасност от трета експлозия. Пожарът е локализиран и овладян едва в 1:30 ч, когато щабът обявява, че ситуацията е под контрол. Огънят продължава да бушува и в неделя сутринта. На място са изпратени още 14 противопожарни коли, 1 камион-робот, медицински пункт, дежури голям брой линейки. Според Раед Арафат включването на роботи в гасенето на пожара спасява живота и здравето на няколко пожарникари.

В 6:30 ч сутринта в неделя започна и разследване на правилността на действията на пожарникарите, сред които има 39 пострадали. Шефове на Инспектората по извънредните ситуации проверяват как са се намесили огнеборците. "Гледаме изображенията, заснети на място, слушаме съобщенията, дадени на станциите, за да видим дали нещо не се е объркало някъде", каза Раед Арафат. Запитан защо пожарникарите са били толкова наблизо след първия взрив, Арафат каза, че пожарникарите установили, че огънят се е прехвърлил върху няколко къщи, които е трябвало да бъдат загасени. 

„Интервенцията беше не само върху цистерните, но и за избягване на разпространението на огъня. Пожарникарите си свършиха работата, решението им да се намесят и да охладят района, с поет известен риск, беше решение, което не мога да коментирам негативно. Хората си свършиха работата както трябва, като за съжаление поеха някои рискове на мястото на интервенцията. Мисля, че това е нещо, което ще се използва много внимателно в бъдеще и това е периметърът. Цивилни лица и лица извън противопожарната служба не трябва да влизат в откритата зона близо до пожара. Част от медиите, жителите, цивилните, които гледат, трябва да са много далеч от рисковата зона. Преживявал съм го и преди и спазването на периметъра за безопасност, евакуацията и съобщенията, които се дават, те се дават за защита на тези, които са в района. Когато пожарникарят ви каже: махни се, махнете се, защото е риск”, заяви Арафат.

По-малки експлозии са регистрирани и тази сутрин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки