Бъдещият здравен министър проф. Асена Сербезова не забравя, че от всеки минус става плюс

Янка Петкова 11 декември 2021 в 14:18 31112 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Проф. Асена Сербезова е номинирана за министър на здравеопазването от квотата на "Продължаваме промяната". Председателят на Българския фармацевтичен съюз поема "нежеланото" министерство в момент, когато страната преодолява поредната пандемична вълна, а научната общност следи с повишено внимание новия вариант на COVID-19 - Омикрон.

Тя е експертът, който през април 2020 г. заяви публично, че в страната има недостиг на медикаменти: „Има логистични проблеми дори за лекарства, които са на територията на страната, заявките се бавят по 2-3 дни, докато в нормални условия отнемат около 24 часа“, каза тя в интервюта по БНР и БНТ.

Два дни по-късно прокуратурата издаде постановление за привличането ѝ към наказателна отговорност за „заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“. В този случай Наказателният кодекс (НК) предвижда до две години затвор. Националната агенция по приходите (НАП) започна две проверки за 5-годишен период – на Сербезова като физическо лице и на Българския фармацевтичен съюз. През март 2021 г. фармацевтката беше оправдана от Софийския районен съд, а през юли същата година Прокуратурата се отказа да поддържа обвинението си срещу нея

Какъв е професионалният път на бъдещия здравен министър?

Проф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София през 1996 г. и защитава дисертация в областта на социалната медицина и организация на здравеопазването и фармацията през 2007 г.

Тя е магистър по здравен мениджмънт и обществено здраве от Факултета по обществено здраве, МУ-София, и магистър по здравна политика и фармакоикономика от Barcelona School of Management, Univeristat Pompeu Fabra, Барселона, Испания.

От ноември 2008 г. до юли 2018 г. заема последователно длъжностите старши асистент, главен асистент и доцент във Фармацевтичния факултет в МУ-София. През юли 2018 г. след конкурс проф. Сербезова е назначена във Факултета по обществено здраве на МУ-София.

Проф. Сербезова е автор и съавтор на повече от 150 публикации в областта на лекарствената политика, управлението на качеството в здравеопазването и др.

През периода 2007-2010 г. е председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз (БФС), а от 2010 до 2013 г. е заместник-председател на БФС. 

От 2013-а до 2014 г. е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти. От юли 2014 г. до август 2018 г. е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към министъра на здравеопазването.

Член е на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата от 2014 г. до 2018 г. Член е на научния Комитет за оценка на лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата. Член е на Комисията за оценка на здравните технологии от февруари 2016 г. до август2018 г.

За периода 07.2018-08.2019 г. проф. Сербезова е съветник на министъра на здравеопазването в областта на лекарствената политика.

Тя е водещ изследовател по проекти ГРАНТ-2014 и ГРАНТ-2012 в Медицинския университет - София, финансирани от Съвета по медицинска наука, и участник в изследователски екипи при разработването и изпълнението на седем проекта от ГРАНТ-2016, ГРАНТ-2015, ГРАНТ-2014, ГРАНТ-2012 и ГРАНТ-2011.

Проф. Асена Сербезова е носител на наградите на Българския фармацевтичен съюз "Магистър-фармацевт на годината" (2011 г.) и на БФС за принос към развитието на фармацията в България - 2008 г.

Омъжена, майка е на две деца, отскоро - и автор на личен блог. В интервю за OFFNews през януари 2021 г. проф. Асена Сербезова сподели:

"Аз съм човек оптимист. Това е заложено в мен като матрица, за която нямам никаква заслуга. Сякаш съм родена с един от онези индиански амулети, които отсяват настрана лошите енергии. Много трудно могат да ме обезсърчат хора и обстоятелства. Не забравям, че всеки минус може да бъде дописан като плюс. Затова, ако съм се отказала от някоя надежда, значи това не е било надежда, а някаква илюзия. Надеждата е вяра. Аз не се отказвам от това, в което вярвам, и в този смисъл не мога да се откажа от надеждите си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1414

1

Dido

14.12 2021 в 08:05

Тази ми се вдигна в очите с "недостига на лекарства" от миналата година и как прокуратурата я подхвана,но после се отказа...Но е била съветник при мин. Ананиев,а това е минус....Де не се окаже скрита лимонка?