Ангелов: От самото начало на пандемията ние сме за маските в час

Контролът върху епидемията не е изпуснат, България е малко над средата по заболяемост в ЕС

OFFNews 18 ноември 2020 в 09:20 3119 1

Подкрепям министъра на образованието за носенето на маски в час, рационално е, намалява разпространението и прави връщането в клас възможно, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по БНТ в коментар по проблема с присъственото обучение.

Той припомни, че училища със заболяемост над 15% на учениците трябва да излизат в електронна среда. Областните щабове могат да изведат учениците по тяхна преценка и при по-ниски показатели, каза министърът.

Всъщност позицията на министъра на образованието Красимир Вълчев никога не е била "за" маските в клас, както твърди Ангелов - напротив. Нееднократно той е заявявал, че е против, че носенето им в клас затруднява дотолкова обучението, че го прави почти невъзможно. Че би склонил - но не и за малките ученици - само за да не бъдат затворени училищата, защото от двете маските в клас са по-малкото зло.

Здравната система

Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, в момента всичко, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад. Сега моментът не е за реформи и резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока, каза Ангелов.

По думите му в момента основната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и усилия да коства това. Има достатъчно болнични легла, но България обаче е една от държавите, където има недостиг на лекари и медицински сестри, уточни той и допълни, че заплатите в системата са увеличени.

От 1 януари възнагражденията на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лв., на сестрите - с 360 лв., а на санитарите - 120 лв.

Има противопоставяне на съсловията, кризата извади всички проблеми на показ, коментира Ангелов. Сега виждаме, че броят на инфекционистите е малък, това се променя в движение, но не може да стане изведнъж.

Много частни болници в страната помагат в битката с коронавируса, каза здравният министър и даде за пример Пловдив.

Болници за COVID-19

Когато заболеваемостта е 600 души на 100 000 население, следва стъпка - в областните градове да има лечебни заведения само за COVID-19, както и такива, които ще лекуват пациентите без COVID-19.

Болниците се избират от регионалните щабове, те ще преценят спецификата. Може някъде това да не е нужно, тъй като няма натиск върху здравната система. Срокът това да се случи не е от днес до утре, областните управители трябва да дадат предложения до края на седмицата. Важното дотогава е да има достатъчен брой болнични легла, коментира министър Ангелов.

Той обясни, че национално ниво няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене, презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката. 

Зелените коридори

Нямаме време да се лутаме за зелените коридори. Още когато анонсирахме мярката казахме, че ще има промяна. Очаква се тази мярка да има ефект според епидемиолозите. Да, тя е ограничение, но не можем да правим друго освен да налагаме ограничения, за да намалим разпространението, призна Ангелов.

Локдаунът

Винаги сме се водили от медицинската целесъобразност - локдаунът е изключително тежка мярка, трябва да анализираме дали въвеждането й ще бъде реално изпълнимо. В страните, в които беше въведен, няма намаляване на ръста на заболелите, а и правителството трябва да осигури компенсация на всеки, който ще бъде засегнат от мярката, каза здравният министър.

Къде сме по заболяемост

Не сме изпуснали нещата от контрол, има много коментари как нищо не сме правили през лятото, напротив подготовката без лятото беше абсолютно адекватна. България се справя, ние сме малко над средата по заболяемост и на добро ниво по смъртност, това са данни на Европейския център по контрол на заболяванията и е оценка за ефективността на здравната система.

Благодаря на медиците и българските граждани, които спазват мерките, можем да победим инфекцията, ако действаме с разум, а не с емоции, обобщи здравният министър.

подготвяме отпадането на карантинирането на лекари и сестри, защото един заразен означава затваряне на клиники и болници

есемес известяването, само в софия над 1000 положителни и още 10 000 контактни - вчера бяха връчени около 35 предписания, това са изключително сериозни усилия на колегите от рзи които не се увенчават с успех

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови