Ангелов: Ако ЕК одобри производител на ваксина извън ЕС, министерството ще предложи закупуването ѝ

Янка Петкова 22 януари 2021 в 13:22 1261 0

Снимка Архив

Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън ЕС, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина. Това каза по време на парламентарния контрол каза министър Костадин Ангелов.

Той обясни, че към момента е предвидено България да получи 13 млн. дози ваксини, които гарантират достъп до тях на цялото население на страната ни и припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и получиха одобрение за употреба в ЕС. Очаква се одобрение на ваксина на още един производител, което означава, че количествата и техните доставки да се увеличат, каза Ангелов.

Осигурили сме равни количества ваксини от всеки вид - с информационна РНК, антигенни ваксини и векторни ваксини, увери министър Ангелов. По думите му по три милиона граждани ще могат да се ваксинират с ваксина от трите групи.

2 милиона българи се предвижда да бъдат ваксинирани до края на годината, заяви Костадин Ангелов и уточни, че България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са ориентировъчни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Връщане в клас

От 4 февруари може да се възстанови присъственият обучителен процес с връщане на до 40 на сто от класовете от 5 до 12, подчерта Ангелов и посочи, че заедно с Министерството на образованието и науката ще бъде изготвена програма, която да носи най-малък риск за преподавателите и другите граждани.

Национален ваксинационен план

В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата в различните групи. Няма такъв срок, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини, обясни Ангелов.

На сайта на Министерството на здравеопазването са посочени ориентировъчни количества ваксини от двама производители. Всяка държава-член на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава, припомни министър Ангелов и допълни, че има възможност количествата по квотите да се предоговарят между държавите членки.

Примерен график за доставки от даден производител ще е наличен след договор с производителя и други изпълнени условия. Доставките се разполагат във времето според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя, уточни Ангелов.

Ваксинационни центрове

Много скоро ще има подробна информация къде и в кои кабинети в страната ще се извършва ваксинирането, каза още министър Ангелов. Организира се процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от личните лекари. лекари.

„Кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро, съвместно с Гугъл, ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани, съобщи Ангелов.

В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“, обясни здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови