Акад. Свинаров: Полевите тестове за алкохол и наркотици не са надеждни

OFFNews 14 декември 2023 в 10:14 1833 0

Добрин Свинаров

Снимка УМБАЛ "Александровска"

акад. д-р Добрин Свинаров

"Не могат да се отнемат книжки или да се спират от движение автомобили на базата на полеви тест за наркотици и алкохол." Това заяви акад. д-р Добрин Свинаров от Централна клинична лаборатория към УМБАЛ „Александровска" по БНТ.

Когато говорим за пробите за наркотици тестовете се разделят на две категории – полеви, които са пресяващи, имат функцията на скрининг, и потвърдителни (кръвни). Правилото за анализ във всички случаи изисква той да се извършва на две равнища - полеви и потвърдителен тест и това е международната регулация. Изненадан съм, че в България няма ясна регулация в това отношение и наредбата не го заявява категорично. Пресяващите тестове, независимо от техния характер и технология, са направени така, че да дават относително малко фалшиво отрицателни резултати, но за сметка на това дават доста фалшиво положителни. Много сериозно проучване, отпечатано в Оксофрдския токсикологичен журнал, показва, че фалшиво положителните резултати на "Дрегер 5000", който се използва и в нашата страна, варират между 15 и 87% за различните класове, каза специалистът.

По думите му не може да се вземат каквито и да било решения преди да излезе кръвната проба (потвърдителният анализ). Той бе категоричен, че регулацията трябва да се промени и да не се отнемат книжки и превозни средства преди да са ясни резултатите от потвърдителния тест.

Акад. Свинаров посочи, че фалшиво положителен резултат за наркотици може да се получи при употреба на болкоуспокояващи, температуропонижаващи медикаменти, лекарства за хормонална терапия, добавки за хора, които активно тренират. Коментарът му бе по повод случай с жена от Варна, която е дала фалшиво положителен резултат на полеви тест за наркотици. Кръвната проба, която излиза 6 месеца по-късно, отхвърля този резултат, но жената е била без книжка и автомобил в продължение на месеци. Оказва се, че лекарството за мигрена, което пие, е било причина за положителния резултат от теста с "Дрегер 5000".

Листовките на лекарствата не са достатъчен ориентир. Декларацията на производителя е един аспект, но това трябва да бъде проверено и документирано в лаборатория. Трябва да има списък на лекарствата, които могат да дадат фалшиво положителен резултат на тест за наркотици и този списък да да бъде документиран с експерименти. Потвърдителните анализи (кръвните проби) са обект на медицинска лаборатория, която трябва да бъде изведена извън силовите структури. Тези лаборатории трябва да са външни, независими и с капацитет на персонала за подобни изследвания, категоричен бе д-р Добрин Свинаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика