Акад. Стоянов: Пациентите в психиатриите нямат достъп до медицинска помощ

OFFNews 08 февруари 2024 в 13:12 1984 0

Дроздстой Стоянов

Снимка МУ Пловдив

акад. Дроздстой Стоянов

"Това, че пациентите в психиатричните болници са били жертви на насилие е само един проблем. За мен по-големият проблем е достъпът им до болници, до адекватни медицински грижи, заяви по БНР акад. Дроздстой Стоянов, член на Експертния съвет по психиатрия към Министерството на здравеопазването.

При спешен случай - инфаркт, инсулт - за да бъдат откарани до болница пациентите се извозват със стари линейки или чрез Спешна помощ. Това води до голямо забавяне, понякога до три часа, което може да бъде критично, обяснява Стоянов.

Според него проблем е интегрирането на психично болните в общността, както и състоянието на психиатриите у нас.

"От Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) има средства за усвояване. Предвидени са средства в в размер на 27 млн. лв. с ДДС, които са недостатъчни за материалната база у нас", казва той.

По повод съществуващата Национална стратегия за психично здраве, експертът коментира, че изпълнението ѝ среща отпор дори сред колегите му.

Най-общо трябва да потърсим обединяващ знаменател. Съществува един добър програмен документ, съществува и орган, който да го приведе в изпълнението и достатъчно добри специалисти, които да навигират дейностите по изпълнението. Но оттам нататък влизаме в режим на противопоставяне, както на лични интереси така и на различни групировки, вътре в психично-здравната помощ или извън нея, обясни Дроздстой Стоянов.

Той призна, че има констатирани пропуски в психиатричната ни помощ, а факторите, които оказват влияние за забавянето на прилагане на родната Стратегия могат са се обобщят като "вътрешни и външни".

"Вътрешните са свързани с взаимоотношения в общността на професионалистите, които се занимават с психично здраве, както медици и така и немедици. Външните са свързани с тези, в иначе тази доста хетерогенна общност, и останалите играчи в полето на здравеопазването и социалните услуги", каза акад. Стоянов.

Той разказва  икога започват опитите за подобряване на психиатричната грижа у нас.

През 2018 година е разгледан доклад в НС, възложен от МЗ, доклад на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА), в който имаше не само забележки, но и много препоръки. В частност една от тези препоръки бе създаването на Национална стратегия за психично здраве, която беше изготвена от работна група под ръководството на сегашния здравен министър Христо Хинков през 2019 г. Различните гилдии не бяха съгласни, че назначено от МЗ експертно тяло – работната група, е под ръководството на Христо Хинков и мое участие, че пишем стратегия, а не са те", сподели психиатърът и допълни, че през 2018 г. са били поканени психиатри, но не са се отзовали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика