90 високопроходими автомобили с медицински екип, апаратура и лекарства ще обикалят малките населени места

Ружа Райчева 17 януари 2024 в 10:36 1499 0

Проф. Андрей Чорбанов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Проф. Андрей Чорбанов

90 високопроходими автомобили ще осигуряват мобилна медицинска помощ на малките населени места в България. 

Народното събрание прие на първо четене законопроект на "Има такъв народ", с който се създава звено за мобилна медицинска помощ.

От 170 гласували народни представители, "за" бяха 133, "против" - 1, а 36 се въздържаха. Единствените депутати, които се въздържаха или бяха против предложението, бяха от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

При представянето на законопроекта основният вносител проф. Андрей Чорбанов (ИТН) отбеляза, че е странно, че по него няма внесен доклад, при положение че е бил одобрен на първо четене в парламентарната комисия по здравеопазване преди повече от 2 месеца.

Идеята на ИТН е да се осигурят високопроходими специализирани автомобили, които да гарантират прегледи във всички населени места у нас.

Андрей Чорбанов заяви, че законопроектът ще коригира очевидна липса в нашето здравеопазване. Той посочи, че на практика голяма част от българското население не се осигурява и няма как да се предпази, както и че профилактиката е много ниска в малките населени места. 

Проф. Чорбанов уточни, че не става дума за линейки, а за високопроходими автомобили, които да предлагат специализирани прегледи и да разполагат с всякакви апаратура.

Екипът да се състои най-малко от двама души, шофьор и поне още едно медицинско лице като медицинска сестра или лекарски асистент, предлагат ИТН. 

Предвижда се медицинските екипи да бъдат оборудвани с лекарствени продукти, които се отпускат без лекарско предписание, които да могат да продават на пациентите. 

За целта е нужно еднократно да се изплатят 25 млн. лв., след което за обезпечаването на дейността на мобилните медицински екипи ще са необходими по 5 млн. лв. годишно. 

В голяма част от законопроекта се предвижда администрирането на звеното за мобилна медицинска помощ да се извършва от нова Агенция "Превенция, профилактика на здравето и медицински проучвания". Тази идея срещна съпротива сред всички парламентарни групи - според тях администрацията на мобилните екипи може да се поеме от съществуващи звена в Министерството на здравеопазването.

"Ние сме готови да преразгледаме това, защото не то е важното и определящото", каза Андрей Чорбанов.

Христо Проданов от БСП отбеляза, че партията му още през 44-ото НС са предлагали подобен законопроект и че затова ще гласуват "за". 

Костадин Ангелов от ГЕРБ направи предложение срокът между първо и второ четене да бъде максимално удължен, така че нормативните текстове да се прецизират. Джевдет Чакъров от ДПС подкрепи думите му и също заяви, че групата му ще подкрепи законопроекта. 

Според ПП-ДБ идеята е добра, но не е формулирана както трябва в законопроекта. Според депутата Васил Пандов има противоречия с други закони, по-конкретно засягащи правомощията на личните лекари. Затова ПП-ДБ се въздържаха от гласуването. Пандов каза, че се надява работната група да преработи текстовете, така че законът да се приеме и на второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика