648 са вече потвърдените у нас, в София тестват медици от общинските болници (видео)

OFFNews 11 април 2020 в 08:29 5643 0

За последните 24 часа има 24 нови потвърдени случая на коронавирус в страната, от тях в болница са 12, от изследвани 376. Общият брой на случаите у нас е 648. Увеличението е с 3,8%. Това заяви на сутрешния брифинг генерал Венцислав Мутафчийски.

Няма нова област.

Съпоставени с броя на загиналите и с броя на изписаните, активните случаи у нас стават 560.

От последните 24 случая - 15 са в София: в "Пирогов" са шестима, в "Света София" - един, в Инфекциозна болница - един, в "Токуда" - един, шестима са амбулаторни.

В Кърджали има нови двама. В Пазарджик има един нов случай.

Във Велико Търново има трима нови заболели. Това е цяло семейство, което в последните години живее в Англия. Те са се завърнали в България и са изолирани. Те са с леки симптоми на заболяването. Сред тях е и 9-годишно дете.

В Сливен има една жена. В Смолян и Бургас по един нов случай. 

От медицинския персонал са 36 случая. Има нови трима заразени: санитар от "Пирогов", който работи в зона с COVID-19, лаборантка на 61 години от РЗИ-Кърджали, която също е работила с такива случаи, и санитарка от МБАЛ Кърджали в отделение по неврология, за която не е установено да е работила със заразени.

Излекувани са 62. Осем са изписани през последното денонощие - във ВМА -3, Велико Търтново - един, Варна - един, Бургас - двама, Видин - един. Общо 40 мъже и 22 жени на средна възраст 48 години.

Починалите са 26, с двама нови - 44-годишна жена от Сливен, която е била на хемодиализа през последните 8 години и мъж от "Пирогов", който е бил приет в тежко състояние и интубиран, впоследствие пробата му за коронавирус се е оказала положителна.

231 са пациентите в болница, 32 са в интензивни отделения.

В София тече една от най-големите акции по тестуване за коронавирус в общински болници - 365 лекари и медицински сестри се изследват с PCR. 95 здравни специалисти от Първа и Втора градска болница, в които има отделения за коронавирус, ще бъдат изследвани. Други 95 души от първа линия също подлежат на тестуване, уточни ген. Мутафчийски. Общия брой на тестваните медицински служители ще бъде 449 души.

Все по-големи групи се обхващат с изследвания, съобщи шефът на щаба. В Австрия са тествани 1640 души на случаен принцип и там изводът е, че епидемията е в ранен стадий. На масово тестване е бил подложен град в Германия, където е имало фестивал. Установено било, че едва 15% от населението има имунитет.

Институтът "Робърт Кох" препоръчва активно търсене на симптоматични случаи и лица от първа линия, уточни проф. Мутафчийски. Той съобщи още, че ще настоява носенето на маски да стане задължително на обществени места.

На въпрос дали ще бъде организирано масово тестуване на духовници, шефът на щаба заяви, че препоръчва хората да си останат вкъщи за празниците.

Началникът на Оперативния щаб обясни как протича заболяването. „От момента на заразяването до проява на симптомите средно минават около 4-5 дни. От проявата на симптомите до тяхното засилване минават още 5 дни. Обикновено пациентите се влошават на 11-ия ден. Тогава се включва и интубацията. Смъртта може да настъпи до 4 дни след това", поясни Мутафчийски.

Апелът ми към всички е да спазват физическа дистанция, призова той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!