40% са пушачите у нас, първи сме в ЕС

31 май е Световен ден без тютюнев дим

OFFNews 31 май 2024 в 09:52 873 2

д-р София Ангелова

Снимка PR Play

д-р София Ангелова, пулмолог

Близо 40% (39.4%) от българите посягат към цигарите. Употребата на тютюн е намаляла с 1% през последните години, но страната ни остава на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. Близо 32% от децата на възраст между 13 и 15 години посягат към цигарите. Данните сочат, че 30% от момичетата и 21% от момчетата над 15 години пушат.

Тази статистика по случай Световният ден без тютюнев дим - 31 май бе съобщена на събитие в резиденцията на британския посланик в България.

Опасният навик е основна причина над 90 600 българи да страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), като броят им през последните години непрекъснато се увеличава. Честотата на заболяването у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. 

„Употребата на тютюн е причина за смъртта на 8 млн. човека всяка година в световен мащаб, а ХОББ засяга 1 на всеки 10 души над 40 години и е третата водеща причина за смърт в света. С течение на времето излагането на тютюневия дим уврежда белите дробове и дихателните пътища, а тази дългосрочна експозиция може да причини ХОББ. Статистиката сочи, че пушенето е причина за 8 от 10 смъртни случай, свързани с ХОББ”, каза в началото на събитието търговският директор на посолството на Великобритания в България г-н Тим Буйсере.

„В повечето случаи пациентите с ХОББ са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки. Рискът от сърдечносъдови заболявания и рак на белия дроб при тези хора е от два до четири пъти по-висок“, каза пулмологът д-р София Ангелова.

Тя обясни за вредата от т.нар. "бездимни цигари", вейпове и електронни наргилета и подчерта, че негативният ефект върху белодробната функция, възпалението и имунната супресия при употреба на тези устройства за нагряване на тютюн, не са по-различни от обикновените цигари.

Ако спрете цигарите преди 45-годишна възраст, може да намалите риска от развитие на ХОББ на 65-70. След 1 година опасността от исхемична болест на сърцето може да намалее с 50%, а след 5 години рискът от мозъчен инсулт може да се равнява на риска при непушачите. Отказът от употребата на цигари може да намали уврежданията на репродуктивното здраве и фертилитета. За съжаление обаче, независимо че тютюнопушенето може да доведе до ХОББ и да повлияе изключително негативно на здравето на човек, данните сочат, че 35% от пациентите с това заболяване продължават да употребяват тютюневи изделия. А едва между 10 и 40% от болните се придържат към лечението, обясни д-р Михаил Михов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

„ХОББ е трета водеща причина за смърт в света. Приблизително 384 млн. имат ХОББ в световен мащаб, като 70% от пациентите с ХОББ може да са недиагностицирани. По данни на СЗО от 2019 год. ХОББ е водеща причина за смърт в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето. Пациентите с ХОББ често имат и други заболявания (коморбидности), които могат да окажат влияние върху хода на заболяването“, обясни пулмологът доц. д-р Динко Вълев, дмн.

За болестта

Тютюнопушенето е основна причина за поява на ХОББ. Заболяването се характеризира със загуба на еластичност на дихателните пътища и въздушните торбички (алвеоли). Стените между някои от тях се разрушават, което намалява площта за обмяна на кислорода и въглеродния диоксид.

В определени случаи стените на дихателните пътища се възпаляват и се удебеляват. В белите дробове се образува и повече слуз, която може да запуши дихателните пътища. Най-често срещаните симптоми на ХОББ са задух, докато пациентът диша или говори, продължаваща кашлица, кашлица, при която се отделя много секрет, хрипове или свирене на гърдите при дишане, усещане за тежест в гърдите, усещане за силна умора. Отказът от тютюнопушенето е най-добрата превенция на ХОББ, казват медицинските специалисти.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -885

    2

    nms

    31.05 2024 в 10:55

    Всичко е танто за кукуригу, премахнаха цигарите появи се бум на наркотиците, всеки смърка пафка и се дрогира. За тях няма ли кой да кажи колко а вредни, или това беше целта.

    800

    1

    4I4ATA

    31.05 2024 в 10:02

    Страшна наркомания...
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх