Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

3,2 млрд. лева за здравеопазване догодина

OFFNews 01 декември 2015 в 14:36 2619 1

Депутатите гласуваха на второ четене бюджета на НЗОК за догодина. Финансовата му рамка е 3, 204 млрд. лева, което е със 129 млн. лева повече от тазгодишния. 

Мораториумът Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да сключва договори с новоразкрити болници или за нови дейности във вече съществуващите лечебни заведения се запазва и през следващата година.

От 2016 г. НЗОК ще отпуска средства на Районните здравни каси, а те ще плащат на болниците. Парите пък ще се ревизират на всеки 3 месеца, като целта е да отиват там, където има по-голямо търсене на медицински услуги. 

От БСП обявиха мярката за налагане на лимит на медицинските дейности, но министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че се определят обеми според характеристиките и потреблението на всяка отделна болница - каквато е била задачата на РЗОК и досега. 

"За първи път се появява такова нещо. Ние сме стигнали до дъното на здравната реформа. Само симулирате реформи", каза Хасан Адемов на здравният министър.

Москов обаче заяви, че "няма лимити, а няма достигнат исторически обем".

През параграф 10 от преходните и заключителните разпоредби на бюджет бяха направени и сериозни промени в Закона за здравното осигуряване, който беше приет наскоро като част от здравната реформа на Москов. Новите текстове отменят някои от приетите само преди няколко месеца. 

ДПС поискаха този параграф да отпадне изцяло, от БСП също бяха против някои от точките, той обаче беше приет по предложението на комисията.

Вчера по време на заседанието на бюджетната комисия председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев заяви, че лекарите ще излязат на протест, ако не могат да се договорят с НЗОК относно обемите и определянето им от директорите на регионалните каси.

По време на дебатите в зала днес от ДПС и ПФ заявиха, че НЗОК трябва да се демонополизира. Двете партии обаче се скараха чия е идеята за това, а предложенията им не бяха приети.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че от партията му единствени са внесли законопроект, предлагащ демонополизация, но той е бил отхвърлен. Димитър Байрактаров от ПФ репликира и заяви, че Адемов демонстрира „йезуизъм” с изказването си. „Само до преди 1 година вие бяхте управляващи. Имахте абсолютно мнозинство да правите всякакви реформи”, посочи той.

От партията на Местан заявиха, че реално реформа няма, защото за догодина парите са същите като тазгодишнител. Те искат парите от осигурителни вноски да се увеличат със 100 млн. лева, защото така ще има ръст на БВП, увеличаване на заетите и повишаване на минималната заплата.

От БСП пък поискаха увеличение с по 20 млн. лева за първична извънболнична помощ, за специализирана извънболнична дейност, за дентална помощ, както и за медико-диагностична дейност.

Според разписаните текстове средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ ще са в размер на 201 млн. 542 хил. лв., а здравноосигурителните плащания за болнична помощ са в размер над 1,343 млрд. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews