18-годишно момче почина в пловдивска болница, родителите обвиняват лекарите

Образувано е досъдебно производство, от УМБАЛ "Св. Георги" отричат лекарска грешка

OFFNews 21 септември 2021 в 10:51 2718 1

18-годишно момче е починало в Пловдивската университетска болница "Свети Георги", след като е било хоспитализирано заради удар в главата. Според родителите, до фаталния край се е стигнало след лекарска грешка, съобщи БНТ.

До смъртта му е довело неглижирането от страна на медицинския екип на болницата - в това са убедени родителите на момчето.

"Синът ни получи лека до средна мозъчна травма, сътресение. Вечерта след като беше извършен скенер, лекарят се колебаеше дали да го приеме или изпише и в крайна сметка го прие. В Неврохирургия той беше два дни", разказва бащата.

"Ние с майка му видяхме как убиха нашето дете. Аз съм категоричен, че това, което извършиха, е недопустимо", разказва почерненият родител.

Родителите са възмутени от това, че когато са открили момчето в болничната стая, никой от персонала не се е отзовал веднага, а дежурната сестра е гледала сериал и им казала "спокойно", въпреки призивите да помогнат.

"Аз допускам, че или лекарят е разпоредил да му дадат нещо успокоително или медицинската сестра е решила това по свое усмотрение", допълни бащата.

В позиция до медиите от УМБАЛ „Свети Георги“ съобщават, че вече са предоставили пълната медицинска документация на Окръжна прокуратура - Пловдив и информация по всички други въпроси, поставени от разследващите органи.

"Новите сведения, получени в хода на извършваната проверка, са, че има данни пациентът да е пострадал при Пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ. Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепно-мозъчна травма, е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата.

Назначени и извършени са съответните диагностични изследвания и пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма. Видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката. Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите – лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток", пишат от лечебното заведение.

Оттам съобщават, че е назначена съдебно-медицинска експертиза за изясняване на причините за смъртта, но лечебното заведение не е запознато с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

Какво установява вътрешната проверка?

Според нея пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт, и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

"Категорично не сме съгласни с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия. Не бихме искали да коментираме в детайли тези твърдения и на този етап ще проявим разбиране към състоянието на родителите. Въпреки неверните обвинения и медийният натиск, лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа", пишат от УМБАЛ "Св. Георги".

Образувано е досъдебно производство, чиято цел е да изясни цялата фактическа обстановка и да прецени има ли данни за лекарска грешка и престъпление. От болницата са оказали пълно съдействие на органите на досъдебното производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

21.09 2021 в 13:30

Ако е направил епидурален хематом,ще умре за няколко минути...а това не може да се предвиди по никакъв начин...има неща които не могат да бъдат нито предвидени нито лекувани....В известен смисъл е по-добре за момчето,защото обикновено след реанимация такива болни изпадат във вегетативно състояние и мъката е огромна и за него, а най-вече за роднините...освен ако не си Шумахер
 
X

Да помогнем на украинските деца!