15 до 20% българи по-малко в болница, ако половината пушачи откажат цигарите

Остойностяването на здравето показва, че то струва много пари не само на нас, но и на близките ни, заяви макроикономистът Аркади Шарков

Ружа Райчева 18 юли 2022 в 15:00 24395 0

Снимка pixabay

Хоспитализациите в България от свързаните с пушенето инфаркт, инсулт, рак и ХОББ, могат да намалеят с 15 до 20%, ако половината пушачи заменят цигарите с алтернатива с намалена вреда. Това би спестило 1,8 млрд. лева обществени разходи за лечение и нетрудоспособност.

До тези изводи стига доклад на "Експертният клуб за икономика и политика", представен от макроикономиста Аркади Шарков на международна медийна среща, организирана от "Арбилис", на тема:"Намаляване на вредата от рисковите фактори: по-добра защита на по-ниска цена". Срещата е част от Осмата научна конференция "Факти, противоречия и дебати в диагностиката и лечението на сърдечни и съдови заболявания" и се проведе в Банско.

Освен Шарков, в лекцията участваха експертът по обществено здраве Мартин Сматана от Словакия и икономическият експерт Александър Хинц от Германия. Модератор на форума беше началникът на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев.

Тютюнопушенето взима около 8 млн. жертви годишно, което го прави една от най-често срещаните причини за предотвратима смърт в света. Увеличава се рискът от коронарна болест на сърцето и инсулт с 2 до 4 пъти, а за рак на белия дроб – с 25 пъти. Освен щети върху здравето, цигарите водят до сериозни разходи от публичните фондове за лечение, посочи Шарков. Според доклада на ЕКИП пропуснатите ползи за икономиката на България, свързани с тютюнопушене, възлизат на 4.4 млрд. лв. или 3.7% от БВП за 2019 г.

"При преминаване на половината от пушачите на алтернатива с намалена вреда 186 000 души по-малко ще бъдат пациентите в болниците или в здравната система от четири, свързани с пушенето диагнози. Това е намаление с приблизително 15-20% на хоспитализациите на година", заяви Аркади Шарков, член на обществения съвет към "Индекс на болниците".

Ако 50% от пушачите заменят цигарите с негорими тютюневи изделия икономистите изчисляват, че ще бъдат взети 166 000 болнични дни по-малко, а годините живот с увреждане вследствие на заболявянията, свързани с тютюнопушене ще намалеят със 107 000.

"Предотвратимата смъртност е ключов фактор за икономиката. Потенциалните ефекти от промяната на потребителските навици - преход към по-малко вредни алтернативи - възлизат на 1.8 млрд. намаление на негативните ефекти или 41% намаление на финансовото измерение на щетата", каза Шарков.

Как трябва да се облагат цигарите? 

В Германия цигарите са с най-висок данък сред рисковите продукти, а алтернативната им - електронните цигари - са с най-нисък данък. Ако само половината пушачи заменят цигарите с алтернативи с намалена вреда, случаите на инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и ХОББ биха спаднали с близо 1/4 при германците в средна възраст, според анализа на експертите от PIVOT Германия, представен от Александър Хинц.

"Ориентираната към иновациите регулаторна система може да допринесе за намаляване на риска чрез насърчаване на технологичните продуктови иновации. Резултатите дават ясно да се разбере, че регулацията на тютюна трябва да е изработена така, че да стимулира конкуренцията с цел да се създадат най-добрите продуктови иновации с най-висок потенциал за намаляване на риска", обясни Хинц.

Междувременно доклад на "KPMG" за всички страни в Европа от последните седмици показва, че незаконната контрабданда на тютюневи продукти се е вдигнала повече от два пъти за последните три години. Незаконният бизнес на цигари във Франция се е увеличил от 13% на 29%. Според анализа на KMPG причината се дължи в прекалено високите акцизи на цигарите във Франция. Средната цена на кутия цигари във Франция е скочила почти двойно - през 2019 г. цената на кутия е около 7 евро, сега е около 12 евро. 

Акцизите на цигарите в България не са вдигани от 2018 г., което дава възможно това да се случи постепенно. Според Аркади Шарков вдигането на данъците може да има добър ефект до един момент, но тъй като България е периферна за ЕС държава, има голям потенциал от развитието на контрабанда.

"Министерството на финансите в Германия има стимули по отношение на здравната вноска, така че ако човек започне да намалява вредните си навици и да повишава здравната си култура чрез спорт и по-правилно хранене, здравната му вноска да се намалява. Остойностяването на здравето показва, че то струва много пари - не само на нас, но и на близките ни", заяви Шарков. 

17% от смъртните случаи в Европа, причинени от болести, са свързани с нездравословно хранене

Това показват данните от специален доклад на GLOBSEC, разработен за Словакия, която е сред европейските страни-членки с най-висока смъртност поради нездравословно хранене – 26% от словаците умират заради болести, свързани с лоша диета.

"В Словакия могат да бъдат избегнати почти 14 000 смъртни случая годишно, ако изпълняваме мерки за превенция и предоставяме подходящо лечение", заяви експертът по обществено здраве Мартин Сматана. По думите му най-добре в областта на превенцията на заболяванията се справят Испания, Италия и Исландия.

Сматана обясни, че общото между тези три държави е и по-добрият начин на хранене – употребява се по-малко сол и захар, храната е тип Средиземноморска диета, предимно с риба и зеленчуци. Статистиката сочи, че най-нездравословно в ЕС се хранят в Унгария и Словакия.

Липса на стратегия за намаляване на вредите в България

Според проф. Борислав Георгиев е невъзможно да се преустанови напълно тютюнопушенето заради силното пристрастяване. Той посочи, че до десетата година след прекратяване на пушенето, рискът от подновяване на навика намалява на 50% и така остава до живот за бившите пушачи.

"В България няма стратегия за вредите, има препоръка какво да не се прави - обикновено тя е: "Спрете да пушите". Ние нямаме центрове за отказване на пушенето, нито отделни програми за работа с пушачите и техните семейства, нямаме почти никой от алтернативите на тютюнопушенето. Имаме едни прости никотинови дъвки или пластири за никотин като заместителна терапия", каза проф. Георгиев.

Той заяви, че в днешно време редица фактори като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене не могат да бъдат напълно предотвратени, но нивото на риска може да се промени така, че да се редуцира негативният ефект върху човешкото здраве:

"Ние никога няма да сме перфектни по отношение на рисковото си поведение. Но можем да контролираме риска, стига да сме добре информирани как да намалим вредата за обществото като цяло."

Намаляването на вредата от всички отговорни за развитието на хронични незаразни заболявания рискови фактори може да бъде ключово за подобряване на общественото здраве и за положителна промяна в смъртността и годините неработоспособност, заяви проф. Борислав Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин