Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

14 нови случая на COVID-19 у нас. Перник и Ловеч също са засегнати (видео)

До момента потвърдените случаи на коронавирус в страната са 81

OFFNews 17 март 2020 в 17:33 13170 1

Снимка Александра Маркарян

14 нови случая на коронавирус са потвърдени днес. Пациентите с коронавирус в България вече са 81. Има разширяване на точките, които са засегнати – в Ловеч един, в Перник – двама. Това стана ясно от брифинга на националния оперативен щаб.

Пробите, които са изработени досега са 250, от Стара Загора още не са получени, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Във Варна има две нови потвърдени положителни проби. 

Има три случая, които имат генерична връзка с Банско, уточни още председателят на Националния оперативен щаб - служител, работещ на лифта, хазяинът на англичаните и ски учител. Ски учителят от Ловеч е диагностициран с пневмония още от 10 март, а едва сега му е взета проба.

Пациентите в Плевен и Габрово се подобряват, включително и възрастната жена.

До момента има 4 заболели деца, едното е чуждестранен гражданин.

Има пациентка, която е в по-деликатно състояние, приета заради инсулт и с установен коронавирус.

Случаите са съсредоточени в София, Плевен, Габрово, един пациент е под наблюдение в Лом. В Благоевград се потвърдени две положителни проби.

В София има разширяване на болниците, в които има положителни проби. Става дума за "Софиямед", където пациентът ще остане под наблюдение. Той е с едностранна пневмония, но е в стабилно състояние.

При установяване на положителна проба се правят няколко мероприятия, каза ген Мутафчийски. Изолиране на пациента, идентифициране на персонала, който е работил с него, всички контактни лица от персонала и ограничаване на достъпа до лечебното заведение, докато не се извършат тези меропиятия, следва изчерпателна и тежка дезинфекция. В "Софиямед" вече работят служителите на РЗИ, болницата се охранява от полиция.

По думите на Мутафчийски почти всички случаи са или в средно тежко състояние, или са с лека симптоматика.

Днес е била проведена среща на оперативния щаб с представители на Българския фармацевтичен съюз. коментирани са били мерките, които се предприемат за ограничаване на спекулата с лекарствата. Ген. Мутафчийски съобщи, че предложението рецептурната книжка на хронично болните да се признава за рецепта в тази ситуация е конструктивно.

Фармацевтите са поискали да бъде изработена виртуална рецепта за мобилна комуникация, но от щаба изразиха съмнение, че по-възрастните пациенти ще могат да се справят. Според Мутафчийски резонно е и предложението фармацевтите да могат да препоръчват генерици. 

Той каза още, че проверките в аптеките са нормален начин да се контролира дейността им в извънредна ситуация и отправи апел към работещите в аптеките да се опитат вербално да вразумяват гражданите, които се презапасяват с лекарства.

Началникът на оперативния щаб съобщи и актуалните данни за региона към момента. Най-сериозен скок бележи Румъния с 16 нови случая от сутринта, в Сърбия новите случаи са 8, в Хърватска - 8, в Северна Македония - 2, Гърция не е обявила все още актуалните си данни. 

Според ген.-майор Мутафчийски прогнозите за разпространението на болестта се оправдават и забраната за прием на чужденци от рисковите страни е навременна. Тя влиза в сила от полунощ. Няма да важи за българите, които пристигат от тези страни, дългосрочно пребиваващите у нас чужденци и наетите по трудов договор за над 70 дни работа на стратегически обекти. Всички новопристигнали обаче подлежат на задължителна карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!