14 000 българи страдат от фамилна хиперхолестеролемия

OFFNews 28 септември 2018 в 15:47 2376 0

Информационна кампания за фамилната хиперхолестеролемия под надслов „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ започна биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България, Федерация Български пациентски форум (ФБПФ) и сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“.

Целта на инициативата е да се насочи общественото внимание към признаците на заболяването, риска от поява на сърдечно-съдови инциденти и необходимостта от ранната диагностика и лечение. Кампанията бе официално представена на специално събитие в София.

Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на биотехнологичната фармацевтична компания Амджен България, съобщи, че за целите на кампанията е създаден онлайн тест със 7 въпроса, като в рамките на по-малко от 2 минути всеки може да провери своя риск от наследственото заболяване. Тестът може да бъде намерен във Facebook страницата на кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ или на следния линк: https://apps.facebook.com/my-polls/fhinfocampaign.

Малко повече от месец след пускането на теста, през него са преминали повече от 1820 души: 33,8% от отговорилите съобщават за наличие в семейството на ранно развито сърдечно-съдово, мозъчно-съдово заболяване, преждевременна смърт (жени под 60 години и мъже под 55 години); 30,6% отбелязват, че имат висок лош холестерол (LDL-холестерол); а 40,8% споделят, че в семейството си имат случай на висок лош холестерол.

Проф. Арман Постаджиян – председател на Дружеството на кардиолозите в България, обясни, че е трудно да се събират данни и да се води статистика за разпространението на ФХ, но все пак 7 университетски центъра в България го правят.

Фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) е високо-рисково наследствено генетично заболяване, което се характеризира с невъзможност да се преработи произведения от организма холестерол. Завишените стойности на лошия (общия) холестерол са рисков фактор за настъпване на сърдечно-съдов инцидент, например инфаркт или инсулт, или са показател за установяване на болестта фамилна хиперхолестеролемия. Хората, страдащи от фамилна хиперхолестеролемия, имат високи нива на лошия холестерол от раждането си, затова тези пациенти имат висок риск от преждевременно развитие на сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Данните сочат, че болните от ФХ в света са около 35 млн. души, а в България са около 14 хил. Вероятността болестта да се предаде по наследство е между 25% и 50%. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт или инсулт.

Данните сочат, че рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти по-висок е рискът за сърдечно-съдова смъртност. Нелекуваните мъже с ФХ имат 50% по-голяма вероятност да преживеят сърдечно-съдов инцидент преди да навършат 50 г., а нелекуваните жени имат 30% по-голяма вероятност да преживеят сърдечно-съдов инцидент преди да навършат 60 г.

Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола, като по този начин се намалява и риска от усложнения и смъртност.

От страна на пациентските организации в събитието участваха Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“ и Теодор Долджев – председател на Сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“, които са носители на ФХ. Те споделиха опита и усилията на организациите си в повишаването на информираността на обществото по отношение на заболяването и ранното диагностициране на пациентите.

Кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ бе подкрепена от актьора Христо Шопов и сина му Наум Шопов, както и от актрисата Катерина Евро и сина й Александър Кадиев. Те разказаха за своя „фамилен отпечатък“ и наследствеността в семействата им, като обърнаха внимание на факта, че освен външни белези, професия или талант, всеки човек може да наследи от своите родители и жизненоважни гени, влияещи върху здравето и пълноценния му живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови