11 минути разходка дневно предотвратяват един от 10 случая на ранна смърт

OFFNews 01 март 2023 в 11:16 1834 0

разходка

Снимка Pixabay

Изследването на учени от университета в Кеймбридж е публикувано в British Journal of Sports Medicine

Само 11 минути ежедневна разходка могат да предотвратят един от 10 случая на преждевременна смърт. Това показват резултатите от проучване на експерти във Великобритания, цитирано от Би Би Си. 

"Национална здравна служба на Острова (NHS) препоръчва 150 минути упражнения на седмица. Но да правите по-малко е по-добре, отколкото да не правите нищо", казват изследователите от университета в Кеймбридж.

Изследователският екип е разгледал стотици проучвания за ползите от физическата активност и е стигнал до заключението, че дори половината от препоръчителната физическа активност може да предотврати един на 20 случая на сърдечносъдови заболявания и почти един на 30 случая на рак.

Това се равнява на 75 минути седмично - или 11 минути на ден - каране на колело, бързо ходене, туризъм, танци или игра на тенис.

„Трябва да почувствате, че се движите, сърцето ви ще бие по-бързо, но няма непременно да се почувствате без дъх“, казва д-р Сорен Браге, който ръководи изследването.

Анализът на екипа му показва, че 11 минути физическа активност всеки ден са достатъчни, за да се намали рискът от развитие на сърдечни заболявания и инсулт със 17% и рак със 7%.

Редовните упражнения намаляват телесните мазнини и снижават кръвното налягане, като същевременно подобряват съня и здравето на сърцето в дългосрочен план.

Ползите от упражненията са дори по-големи за някои специфични видове рак, като рак на главата и шията, стомаха, левкемия и рак на кръвта, но са по-малки за рак на белия дроб, черния дроб, ендометриума, дебелото черво и рак на гърдата.

Не всеки намира за лесно изпълнима активността, препоръчана от NHS - двама от трима души казват, че правят по-малко от 150 минути (2,5 часа) умерени упражнения и по-малко от един на всеки 10 успява да направи повече от 300 минути (пет часа) на седмица .

Ако сте човек, който намира идеята за 150 минути физическа активност с умерена интензивност седмично за малко плашеща, тогава нашите открития трябва да са добра новина, казва д-р Браге. - Ако откриете, че 75 минути седмично са постижими, тогава можете да опитате да ги увеличите постепенно до пълното препоръчително количество, допълва той.

Анализът в British Journal of Sports Medicine разглежда предишни публикувани изследвания за ползите от упражненията в близо 100 големи проучвания и близо 200 рецензирани статии, за да се получи общ преглед на доказателствата.

Учените са изчислили, че ако всички участници в проучванията са правили поне 150 минути упражнения седмично - оптималното количество - тогава около един на всеки шест ранни смъртни случаи ще бъдат предотвратени.

Изследователите казват, че замяната на някои навици е всичко, което е необходимо.

Те съветват да се опитвате да ходите пеша или да карате колело до работа или до магазина, вместо да използвате кола, или да бъдете активни, когато играете с децата или внуците си.

Включването на приятни дейности в седмичната ви рутина е най-добрият начин да увеличите обема на физическата активност, казват те.

NHS препоръчва на възрастните да правят упражнения, които укрепват мускулите два пъти седмично.

Йога, пилатес, вдигане на тежести, работа в градината или носене на тежки пазарски чанти – биха били от полза, твърдят експертите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!